Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht PEA (palmitoylethanolamide)

PEA (palmitoylethanolamide)

Geneeskracht van PEA

PEA (palmitoylethanolamide) is een natuurlijke pijnstiller, een endogene stof behorende tot de vetmoleculen dat het lichaam zelf kan aanmaken. PEA is in staat om pijn af te remmen en beschermd cellen tegen schade dat kan ontstaan door zuurstoftekort of door ontstekingen (zoals chronische laaggradige ontstekingen). Vooral bij chronische pijn en ontstekingen blijkt PEA goed te werken.

PEA kan zich binden aan de PPAR-alfa-receptor in de cellen. Deze receptor is een activator van peroxisomen (zijn blaasjes waarin uit voeding verkregen vetzuren worden afgebroken tot belangrijke bouwstenen voor de cellen) die een rol spelen bij het reguleren van pijn en ontstekingen. Door zich te verbinden met de receptor PPAR-alfa, kan PEA de perifere (aan de buitenzijde van het lichaam gelegen) gevoeligheid verminderen die ontstaat door neurale en niet-neurale cellen.

Probleem met PEA is dat het effect bij pijnbestrijding niet direct is, pas na enkele weken kan men oordelen of het verder innemen van PEA zinvol is.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van PEA

PEA beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt.

PEA is een ontstekingsremmende lichaamseigen stof, met een bewezen werkzaamheid tegen griep en verkoudheid.
PEA (palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof, dat wordt aangemaakt in de lichaamscellen onder invloed van bepaalde fysiologische prikkels. Als er schade aan cellen of weefsels ontstaan ten gevolge van pijn en ontstekingen, wordt de productie van PEA in ons lichaam vergroot om de zelfherstellende capaciteit van het lichaam te ondersteunen. In chronische situaties zijn lichaamscellen niet altijd in staat om genoeg palmintoylethanolamide (PEA) aan te maken.

Waarvoor kan PEA gebruikt worden

Dosering van PEA

  • De aanbevolen dagelijkse dosering bij pijn is 1200 mg/dag in 2-3 doses, waarbij na 2 maanden, bij voldoende effect, de dosering kan worden verlaagd naar 800 mg/dag. Een optimale dosis kan per individu verschillen.
  • De aanbevolen dagelijkse dosering bij griep en verkoudheid is 1200 - 1800 mg/dag.
  • Onderhoudsdosering in griepseizoen: 800 mg/dag in 2 doses.
  • PEA is veilig te doseren tot een maximum van 100 mg/kg lichaamsgewicht/dag.
  • Bij kinderen vanaf 4 jaar staat de dosis in verhouding tot het lichaamsgewicht, waarbij 20 mg/kg lichaamsgewicht kan worden aangehouden.
PEA bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van PEA

  • Gebruik van PEA kan leiden tot verhoogde niveaus van endocannabinoïden (met name N-acyl arachidonoylethanolamide [anandamide, AEA]). Lage anandamide-spiegels zijn gunstig en hoge zijn ongunstig voor de ontwikkeling van de blastocyst, één van de vroegste ontwikkelingsstadia van een zich ontwikkelend zoogdier. Aangezien de blastocyst zich ontwikkelt op een moment dat een vrouw meestal nog niet weet dat ze zwanger is, is PEA gecontraïndiceerd voor vrouwen met zwangerschapswens evenals tijdens de zwangerschap.
  • PEA kent nauwelijks tot geen bijwerkingen en heeft daarmee een groot voordeel ten opzichte van reguliere pijnmedicatie.
  • Er zijn geen negatieve interacties met andere geneesmiddelen bekend. Wel kan de werking van reguliere pijnstillers versterkt worden bij gelijktijdig gebruik van PEA.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit