Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht Mucuna pruriens

Mucuna pruriens
Mucuna pruriens, Dolichos pruriens, Stizolobium pruriens, fluweelboom, velvet bean

Geneeskracht van Mucuna pruriens

Mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen zoals L-dopa (levodopa of dihydroxyfenylalanine) die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren. L-dopa is een tussenproduct in de aanmaak van dopamine. Dopamine is belangrijk voor de motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mucuna pruriens

Mucuna pruriens bevat dihydroxyfenylalanine, de voorloper van dopamine, zeer gunstig voor de dopaminerge circuits, deze spelen een rol bij concentratie en motivatie.

Mucuna pruriens verhoogt dopamine en verlaagt prolactine, l-dopa is een belangrijke inhoudsstof van mucuna pruriens. Dopamine is een neurotransmitter die ons energie geeft en zorgt dat we ons daadkrachtig en plezierig voelen. Volgens de natuurlijke klok van ons lichaam hoort dopamine juist ’s morgen voldoende aanwezig te zijn. Het verlaagt daarmee het hormoon prolactine dat juist ’s nachts een hoog niveau moet hebben, prolactine stimuleert ons afweersysteem. Overdag zorgt een hoog prolactine-spiegel voor allerlei problemen, waarvan de minste een enorme drang naar zoet en koolhydraten is. Daarnaast kan een hoog prolactine-spiegel overdag het goed functioneren van de geslachtshormonen tegengaan en wordt het geassocieerd met ernstige welvaartsziekten. Mucuna pruriens reguleert via de dopamine-prolactine relatie ons sekshormonale systemen en ons afweersysteem.

Mucuna pruriens zorgt voor een betere motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. Vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit en heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel. Mucuna pruriens verbetert de spermakwaliteit bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, serotonine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten en antioxidantenzymen in sperma.

Mucuna pruriens remt mogelijk de ziekte van Parkinson, versterkt de opname en werking van synthetische L-dopa (waardoor de dosis verlaagd kan worden) en beschermt het zenuwweefsel tegen toxische effecten van (synthetische) L-dopa (neuroprotectie).
Mucuna Pruriens is een goede bron van L-dopa (levodopa), een directe voorloper van de neurotransmitter dopamine en de suppletie ervan kan de dopamineniveaus in het lichaam verhogen, belangrijk voor de motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. Mucuna pruriens kan door het verhogen van de dopaminespiegel het gevoel van welzijn verbeteren. Dit gevoel ontstaat in de hersenen wanneer het behoefte heeft aan een plezierig gevoel of wanneer de hersenen het lichaam als het ware willen belonen. Het is ook een bemiddelaar bij de aanmaak van norepinephrine (of noradrenaline, de neurotransmitter dat zorgt voor een wakker gevoel) en een stimulerende factor bij de aanmaak van het groeihormoon.

Waarvoor kan mucuna pruriens gebruikt worden

Dosering van Mucuna pruriens

  • In studies namen parkinsonpatiënten doseringen mucuna-extract in variërend van 15 of 30 gram per dag (overeenkomend met respectievelijk 500 of 1000 mg synthetische L-dopa) tot maximaal 60 gram per dag (waarbij de dosis geleidelijk is verhoogd).
  • Voor andere toepassingen volstaan lagere doseringen, bijvoorbeeld 5 gram per dag (gedurende 3 maanden) bij verminderde vruchtbaarheid of 1-2 gram per dag voor verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie.
  • Het gebruik van mucuna-extract, met name in hoge doseringen, dient door een deskundige begeleid te worden.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van Mucuna pruriens

  • Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, alfaliponzuur en co-enzym Q10
  • Ashwagandha
  • L-tyrosine
  • L-tryptofaan
  • Omega-3 vetzuren (met name DHA)
  • 5-HTP (5-hydroxytryptofaan)
  • Vitamine B-complex
  • zwavelhoudende aminozuren
Mucuna pruriens bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen Mucuna pruriens

  • Gebruik van mucuna-extract is gecontraïndiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding, aangezien dopamine de afgifte remt van het hypofysehormoon prolactine, dat tijdens zwangerschap en lactatie de borstgroei en melkproductie stimuleert. Mucuna-extract is ongeschikt voor mensen met schizofrenie of (een verhoogde gevoeligheid voor) psychose, en allergie of overgevoeligheid voor planten van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae, Fabaceae).
  • Mucuna-extract wordt meestal goed verdragen. In een enkel geval treden maagdarmklachten op of kan het hoofdhaar donkerder kleuren. Het extract is waarschijnlijk veilig voor langdurig gebruik; meer onderzoek is nodig om dit beter te kunnen vaststellen. Mucuna-extract heeft door de complexe samenstelling veel minder bijwerkingen (zoals dyskinesie) dan synthetische L-dopa. Ook leidt inname van mucuna-extract niet tot hoge pieken van de plasmaspiegel van L-dopa, in tegenstelling tot synthetische L-dopa.
  • Mucuna-extract kan de bloeddruk verhogen in combinatie met MAO-remmers (mono-amine oxidaseremmers) en de werking van antidiabetica, bloedverdunners, anticholinergica en anti-parkinsonmedicijnen versterken. Gebruik van levodopa verhoogt de behoefte aan B-vitamines, waaronder foliumzuur en vitamine B12. Suppletie met creatine gaat L-dopa geïnduceerde dyskinesie tegen. Andere interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

Ava Harris zei…
Thanks for sharing this informative information about mucuna pruriens extract with us. It's very helpful. Keep it up!
    Powered By ConvertKit