Doorgaan naar hoofdcontent

Een laag libido natuurlijk behandelen

Afrodisiaca, afrodiciacum, lustopwekkend, potentie, seksuele lust, impotentie, libido
Doorgaans zijn adaptogene kruiden het meest effectief als afrodisiaca, zoals ginseng, ginkgo biloba, rhodiola rosea en maca. Adaptogeen betekent dat het inspeelt op de behoefte van het lichaam waar het nodig is, hoe langer men een adaptogeen inneemt hoe beter het zal werken.

Beta sitosterol

Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen wordt omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.

Damiana

Damiana werkt als een natuurlijk ontstekingsremmend middel, slijmoplossend middel (het helpt de luchtwegen te openen en hoesten te verminderen) en is een immunomodulator (werkt in op het immuunsysteem).

Cordyceps

Cordyceps bevordert de aanmaak van testosteron (in de cellen van Leydig in de testikels bij de man). Bevordert het libido, verbetert de kwantiteit van de mannelijke geslachtshormonen en het sperma.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie door verlaging van de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en remming van bloedklonters. De eerste onopvallende symptomen van doorbloedingsstoornissen zijn aderverkalking dat gepaard gaat met vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Met gevolg van kriebeligheid, koudegevoel, zwaartegevoel en een gebrekkige erectie. Men brengt deze klachten (zeker als het alleen om concentratieverlies of vergeetachtigheid gaat) onder de noemer ouderdomsklachten en stelt dat men ermee moet leren leven omdat hier geen passende medicatie voor bestaat.

L-tyrosine

L-tyrosine kan ondersteunend werken bij verlies van libido door depressie, stress en/of vermoeidheid.

Maca

Maca kan het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen verbeteren en verhoogt de geslachtsdrift. Maca bevat een relatief hoge concentratie aminozuren zoals L-tyrosine en L-fenylalanine, voorlopers van neurotransmitters, die mede het seksuele functioneren bepalen. Verder bevat maca de aminozuur L-arginine dat een rol speelt bij de vorming van stikstofoxide, wat impotentie bij mannen kan tegengaan. Het wordt niet uitgesloten dat de inhoudstoffen macamides en macaenes uit maca ook invloed uitoefenen op de seksualiteit, maar is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens zorgt voor een betere motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. Vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit en heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel. Mucuna pruriens verbetert de spermakwaliteit bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, serotonine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten en antioxidantenzymen in sperma.

Panax ginseng

Panax ginseng normaliseert het hormoonbalans, bevordert de vrijstelling van androgene hormonen/testosteron bij de man, oestrogenen effecten bij de vrouw, bevordert de geslachtsdrift.

Sarsaparilla

Sarsaparilla bevat saponinen en plantensteroïden, die de natuurlijke reproductieve hormonen en groei-steroïden na kunnen bootsen, waaronder oestrogeen en testosteron. Sarsaparilla bevat geen groeihormonen, maar kan de hormoonproductie wel helpen reguleren door ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren. Dit kan leiden tot secundaire voordelen, zoals hulp bij spiergroei, libido en seksuele functie.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris normaliseert soms de testosteronspiegel, kan de synthese van stikstofmonoxide verhogen dat cruciaal is voor de seksuele functie en helpt om de bloedvaten in de geslachtsdelen te ontspannen.

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat direct betrokken is bij de aanmaak van hormonen. Zink heeft een anti-aromatase werking en kan het enzym blokkeren dat testosteron omzet naar oestrogeen. Een tekort aan zink kan de activiteit van oestrogeen verdubbelen. Zink is van belang bij de vorming van zaadcellen en daarom een belangrijk mineraal voor de voortplantingen zorgt voor het behoud van gezond prostaatweefsel. Zo bevat de prostaat tot 10 x meer zink dan welk ander deel van het lichaam. Zink beschermt het prostaatweefsel tegen vrije radicalen en verhindert de omzetting van het enzym 5-alpha-ructase in het hormoon dihydrotestosteron. Zink heeft belangrijke functies in het lichaam, een zinktekort kan verschillende symptomen met zich meebrengen zoals impotentie en verminderde vruchtbaarheid.

Wat is een laag libido
Mogelijke oorzaken
Voedingssupplementen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit