Doorgaan naar hoofdcontent

Testosteronspiegel natuurlijk normaliseren

Testosteron, mannelijk hormoon

Ashwagandha

In de ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum dat het seksueel functioneren en de vruchtbaarheid bevordert. Verbetert de kwaliteit, hoeveelheid en beweeglijkheid van de spermacellen. Ook neemt de concentratie van het hormoon testosterongehalte in het bloedserum toe.

Beta sitosterol

Beta sitosterol (plantensterool) heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man en vermindert klachten tijdens de andropauze zoals een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.

Cordyceps

Cordyceps bevordert de aanmaak van testosteron (in de cellen van Leydig in de testikels bij de man). Bevordert het libido, verbetert de kwantiteit van de mannelijke geslachtshormonen en het sperma.

Creatine

Creatine verhoogt de activiteit van het enzym 5-alpha-reductase, dat zet testosteron om in dihydrotestosteron (DHT). Dihydrotestosteron is de meest actieve vorm van testosteron en sterk betrokken bij het herstel en spieropbouw.

D-asparaginezuur

D-asparaginezuur (DAA) controleert talrijke klieren in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor de productie en de afscheiding van hormonen. Deze hormonen reguleren natuurlijke processen in het lichaam, waaronder de voortplanting, slaappatroon, bloeddruk, energiegebruik, spijsvertering en metabolisme. D-asparaginezuur kan helpen de hormoonproductie te verhogen door accumulatie in de hypofyse en de teelballen, waardoor een hormonale reactie op gang komt. D-asparaginezuur kan ook de concentratie en de beweeglijkheid van sperma verhogen.

DIM

DIM (diindolylmethaan) breng de hormoonspiegels in balans, vermindert de omzetting van testosteron in oestrogeen. DIM helpt de lever om oestrogeen te verwerken en zet het oestrogeen om in een onschadelijke vorm.

Fenegriek

Fenegriek kan symptomen verlichten van de mannelijke menopauze (andropauze). Fenegriek verbetert de hormonale werking, verbetert het seksueel functioneren en stimuleert een frequentere ochtenderectie. De testosteronspiegel neemt toe onder invloed van fenegriek supplementen. zet het oestrogeen om in een onschadelijke vorm.

Fostatidylserine

Fosfatidylserine verbetert de hormonale respons van het lichaam op training (verlaagt de cortisolspiegel en verhoogt de testosteronspiegel bij inspanning).

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens zorgt voor een betere motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. Vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit en heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel. Mucuna pruriens verbetert de spermakwaliteit bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, serotonine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten en antioxidantenzymen in sperma.

Panax ginseng

Koreaanse ginseng (Panax ginseng) normaliseert het hormoonbalans, bevordert de vrijstelling van androgene hormonen/testosteron bij de man, oestrogenen effecten bij de vrouw, bevordert de geslachtsdrift.

Rood stinkhout

Rood stinkhout remt de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron, hierdoor kan de testosteronspiegel enigzins in balans blijven. Kruidenpreparaat van pharma bevat rhodiola rosea, rood stinkhout, zilverkaars, zink en seleen. Deze ingrediënten werken synergetisch op de prostaat en de potentie van mannen.

Sarsaparilla

Sarsaparilla bevat saponinen en plantensteroïden, die de natuurlijke reproductieve hormonen en groei-steroïden na kunnen bootsen, waaronder oestrogeen en testosteron. Sarsaparilla bevat geen groeihormonen, maar kan de hormoonproductie wel helpen reguleren door ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren. Dit kan leiden tot secundaire voordelen, zoals hulp bij spiergroei, libido en seksuele functie.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris normaliseert soms de testosteronspiegel, kan de synthese van stikstofmonoxide verhogen dat cruciaal is voor de seksuele functie en helpt om de bloedvaten in de geslachtsdelen te ontspannen.

Vitamine D

Vitamine D is feitelijk geen vitamine maar een (pro)hormoon dat we zelf aanmaken, vitamine D heeft een anti-oestrogenen werking waar nodig is en activeert de hormonen oxytocine en vasopressine.

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat direct betrokken is bij de aanmaak van hormonen. Zink heeft een anti-aromatase werking en kan het enzym blokkeren dat testosteron omzet naar oestrogeen. Een tekort aan zink kan de activiteit van oestrogeen verdubbelen. Zink is van belang bij de vorming van zaadcellen en daarom een belangrijk mineraal voor de voortplantingen zorgt voor het behoud van gezond prostaatweefsel. Zo bevat de prostaat tot 10 x meer zink dan welk ander deel van het lichaam. Zink beschermt het prostaatweefsel tegen vrije radicalen en verhindert de omzetting van het enzym 5-alpha-ructase in het hormoon dihydrotestosteron. Zink heeft belangrijke functies in het lichaam, een zinktekort kan verschillende symptomen met zich meebrengen zoals impotentie en verminderde vruchtbaarheid.

Wat is testosteron
Mogelijke symptomen testosteron tekort
Mogelijke oorzaken testosteron tekort
DIM diindolylmethaan bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit