Geneeskracht van L-glutamine
L-glutamine is een semi-essentieel aminozuur omdat het onder bepaalde omstandigheden niet in voldoende mate door het lichaam geproduceerd kan worden, waardoor behoefte ontstaat door aanvulling vanuit de voeding. De productie van L-glutamine kan onder bepaalde omstandigheden tekort schieten, tijdens stress, diëten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder infecties, kunnen gemakkelijk L-glutamine tekorten ontstaan. Vooral in tijden van stress kan glutamine-suppletie de essentiële processen in ons lichaam ondersteunen. L-glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam. Bijna alle cellen van het lichaam, maar vooral de spieren kunnen L-glutamine aanmaken en wordt door het bloed verdeelt aan de organen die het nodig hebben.L-glutamine kan helpen bij de darmwerking, door de darmen te verstevigen omdat L-glutamine betrokken is bij snelle deelprocessen van lichaamscellen zoals het darmepitheel (dekweefsel van de darmen). Zo werkt L-glutamine ook heilzaam bij brandwonden en wonden door medich ingrijpen.
L-glutamine verbetert de werking van het immuunsysteem en andere essentiële processen in het lichaam, vooral in tijden van stress en is betrokken bij de handhaving van de zuur-base balans in het lichaam. Dit aminozuur kan de bloed-hersenbarrière passeren en daar worden omgezet in glutaminezuur. Glutaminezuur is op zichzelf een stimulerende neurotransmitter, maar ook een voorloper van de rustgevende neurotransmitter GABA. Glutaminezuur helpt bij het ontgiften van ammoniak in de hersenen. Een neurotransmitter is een boodschapperstof die ervoor zorgt dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren.
L-glutamine is ook belangrijk om brandstof (stikstof en koolstof) te leveren aan veel verschillende cellen in het lichaam en is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Stikstof is nodig om wonden te herstellen en vitale organen te laten functioneren. Ongeveer 1/3 van deze stikstof is afkomstig van L-glutamine.
L- glutamine helpt om de spieren sneller te doen herstellen. Als het lichaam meer L-glutamine gebruikt dan de spieren kunnen aanmaken (in tijden van stress), dan gaat het lichaam L-glutamine uit de spieren vrijmaken en dan kan er spierafbraak optreden.
L- glutamine wordt toegepast bij aandoeningen van het spijsverteringsstelsel zoals diarree, ontsteking van de alvleesklier, maagzweren, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, problemen bij het absorberen van voedingsstoffen, bij depressie, humeurigheid, prikkelbaarheid, angst, slapeloosheid, gewichtsverlies, het verbeteren van sportprestaties, om spieren te versterken, ADHD, urinewegaandoening (cystinurie), sikkelcelanemie, na een beenmergtransplantatie, genezing van (brand)wonden te versnellen, om bijwerkingen van kankerchemotherapie zoals pijn en zwelling in de mond (mucositis) te voorkomen en om infecties te voorkomen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-glutamine
L-glutamine kan worden ingezet bij verhoogde doordringbaarheid en ontstekingsziekten van de darmen. De darm moet voedingsstoffen op kunnen nemen maar ook veel belastende stoffen en microben kunnen weren. L-glutamine speelt hierbij een belangrijke rol omdat het de darmbarrière versterkt. L-glutamine is belangrijk voor de heropbouw van de sneldelende cellen van het darmepitheel (beschermende laag van het slijmvlies), met name in de dunne darm, een glutamine-tekort kan het epitheelweefsel in de darmen doen verschrompelen, wat niet alleen leidt tot een verminderde absorptie van nutriënten, maar ook tot een mogelijk verhoogde doordringbaarheid van de darmen. L-glutamine voorkomt lekkende darmen door ontstekingen van het slijmvlies en voorkomt de vorming van littekenweefsel, dat een onomkeerbaar gevolg is van darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darmen.L-glutamine werkt ondersteunend bij ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en verslavingen in het algemeen. L-glutamine helpt de stemming te verbeteren, wat een belangrijke rol speelt bij het doorbreken van een verslavingscyclus. Een alcoholverslaving zorgt ervoor dat het lichaam niet voldoende L-glutamine kan produceren.
L-glutamine is zeer belangrijk voor een goede wondgenezing, vooral bij zware verwondingen (zoals brandwonden of na operaties) is er een sterk verhoogde behoefte aan L-glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt. Cellen van het bindweefsel (fibroblasten) en witte bloedcellen (macrofagen en lymfocyten) hebben een hoge behoefte aan L-glutamine.
L-glutamine is het meest voorkomende en gebruikte aminozuur in het spierweefsel en wordt geproduceerd in het spierweefsel. L-glutamine is de drijvende kracht achter het proces van spieropbouw, als er niet voldoende L-glutamine aanwezig is, stagneert de eiwitsynthese. Wanneer dan zware lichamelijke inspanningen worden verricht, zal de paradoxale situatie optreden dat de glutamineniveaus sterk doen dalen, dus juist op de momenten dat het lichaam er de grootste behoefte aan heeft. Na een intensieve training kan het niveau van L-glutamine met 50 % dalen. Deze spierverspillende toestand is een poort voor het lichaam om uw spieren te gebruiken voor energie in plaats van voor koolhydraten. Aanvulling met L-glutamine maakt het mogelijk om je spieren te laten vechten en een beetje verder te duwen, wat je kracht versterkt en je skeletspieren helpt om sneller te herstellen omdat het de hydratatie van de spieren verbetert. L-glutamine verbetert de sportprestaties en het herstel van het uithoudingsvermogen. Eén van de belangrijkste taken van glutamine in het lichaam is het ondersteunen van de ontgifting. Een te lage glutamineniveau kan ook een onderdrukte immuunfunctie veroorzaken. Dit heeft een negatieve invloed op uw weerstandstraining en kan leiden tot overtrainingssyndroom.
L-glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling, belangrijk voor het immuunsysteem en voor een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. L-glutamine wordt veel gebruikt door sporters, voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het opbouwen van spieren.
Waarvoor kan L-glutamine gebruikt worden
- Alcoholisme
- Buikkrampen (buikpijn)
- Colitis ulcerosa
- Lekkende darm
- Littekens
- Maagdarmkrampen
- Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
- Spiergroei (spieren opbouwen en versterken van spiermassa)
- Sportprestaties (uithoudingsvermogen)
- Te weinig witte bloedlichaampjes
- Verslavingen (ontwenningsverschijnselen verminderen)
- Verwonding
- Voedselallergie
- Ziekte van Crohn
Dosering van glutamine
- Een veel gebruikte dagdosering L-glutamine ligt tussen de 5 en 10 gram per dag. Het verdient de voorkeur de hoeveelheid in meerdere kleine porties te verdelen en verspreid over de dag in te nemen.
- Om competitie met andere aminozuren tegen te gaan, is het aan te raden glutamine tenminste een half uur voor de maaltijd in te nemen.
- De dosis kan naar behoefte of op geleide van het klinisch beeld worden aangepast. Geschat wordt bijvoorbeeld dat een AIDS-patiënt al in de eerste stadia van de ziekte een behoefte heeft van 10 gram glutamine per dag. Bij zware immuundeficiënties of bij patiënten die een beenmergtransplantatie ondergaan, worden soms wel doseringen tot 40 gram per dag gebruikt.
- Glutamine is hittegevoelig, meng daarom geen glutamine met hete dranken.
Bijwerkingen en waarschuwingen van L-glutamine
- In de aangegeven dosering zijn van L-glutamine geen contra-indicaties bekend.
- Voor zover bekend veroorzaakt L-glutamine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
- Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties