Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht cayenne peper

Capsaïcine, Capsicum annuum, Cayenne peper Spaanse peper, chili, Indiaanse peper, rode peper
Capsicum annuum, Cayenne peper, Spaanse peper, chili Indiaanse peper, cayennepeper, rode peper, red pepper, capsaïcine

Geneeskracht van cayenne peper 

Capsaïcine uit cayenne peper is een inhoudsstof uit pikante pepers, dat direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als heet omschreven.

De sterkte van pepers kunnen erg verschillen van soort tot soort en zelfs van peper tot peper binnen één soort. De capsaïcine die de peper scherp maakt zit vooral in de ribben van de vrucht, waar de zaden zich aan vasthechten.

Capsaïcine bindt zich aan een vanilloid receptor 1 (capsaïcine receptor of TRPV1) dat geactiveerd wordt door hitte en ook signalen ontvangt wanneer cellen in het lichaam fysiek worden verbrand of gewond raken. Zodra het capsaïcine molecuul zich heeft gebonden aan de TRPV1-receptor, worden de hersenen gewaarschuwt dat er een hete of brandende gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Waardoor een milde ontstekingsreactie wordt veroorzaakt, bedoeld om de aangetaste cellen te repareren. Het is door deze reactie dat veel van de voordelen van capsaïcine waarschijnlijk optreden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cayenne peper 

Capsaïcine kan tijdelijk chronische pijn verlichten van verschillende aandoeningen, vooral uitwendig toegepast.

Capsaïcine verhoogt lokaal de bloedsomloop en kan daarom van nut zijn bij haaruitval.

Capsaïcine prikkelt uitwendig de warmtegevoelige receptoren van de huid en kan door deze eigenschappen helpen bij koude handen en voeten.

Cayenne heeft het vermogen om verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder de droge, jeukende huid van psoriasis.

Capsaïcine kan het metabolisme versnellen, vet verbranden en de eetlust onderdrukken.
Capsaïcine uit cayenne peper heeft de potentie om pijn te verlichten, de frequentie van clusterhoofdpijn te verminderen, psoriasis te behandelen, diabetes te beheersen en te helpen om gewicht te verliezen. Capsaïcine waarschuwt de TRPV1-receptor, die vervolgens de hersenen vertelt om substantie P (neuropeptide en een neurotransmitter) die een milde ontstekingsreactie veroorzaakt om celbeschadiging te repareren, vrij te geven. Substantie P is betrokken bij een aantal processen in het centraal zenuwstelsel, zoals stemmingstoornissen, angst, stress, neurogenese, neurotoxiciteit, misselijkheid en overgeven en pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. Uitwendig kan capsaïcine pijnsensaties (chronische pijn) verminderen wanneer het op de huid wordt aangebracht als cayenne olie of zalf, stimuleert de lokale bloedsomloop en vermindert zwellingen.

Waarvoor kan cayenne peper  gebruikt worden

Dosering van cayenne peper 

  • Gestandaardiseerd cayenne extract: 3 x per dag tussen de 200 tot 400 mg.
  • Pijn: capsicumpleisters met 11 mg capsaïcine 1 x per dag aanbrengen en gedurende 4 tot 8 uur op zijn plaats houden.
  • Zenuwbeschadiging: veroorzaakt door diabetes (een crème met 0,075% capsaïcine, 4 x per dag of een specifieke pleister dat 8% capsaïcine bevat 1 x per dag).Zenuwbeschadiging veroorzaakt door gordelroos (een pleister met 8% capsaïcine, 1 x per dag)
Capsaïcine (uit rode chilipeper) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van cayenne peper 

  • In sommige gevallen doen zich huidreacties voor, door een te hoge concentratie capsaïcine.
  • Capsaïcine is veilig als het als supplement wordt ingenomen (korte termijn) en wanneer het op de juiste wijze op de huid wordt aangebracht. Capsicum is mogelijk onveilig, wanneer het in grote hoeveelheden of voor lange periodes wordt ingenomen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot ernstigere bijwerkingen zoals lever- of nierschade, evenals ernstige bloeddrukstijgingen.
  • Capsaïcine is veilig wanneer het op de huid wordt aangebracht tijdens de zwangerschap. Maar er is niet genoeg bekend over de veiligheid ervan als het wordt ingenomen als supplement.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit