Gezond afvallen

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij overgewicht:
 • Acetyl-L-carnitine speelt een essentiële rol bij de omzetting van vetzuren in metabole energie. Het is de enige stof die langketenige vetzuren over de binnenste mitochondrionmembraan de mitochondria binnen kan brengen, waar ze verbrand worden (bèta-oxidatie ondergaan). Helpt bij obesitas.
 • Banabablad (banaba leaf) remt de aanmaak van vetweefsel, bevordert gewichtsverlies, vermindert de drang naar koolhydraten en vermindert de eetlust.
 • Blaaswier (bladderwrack) verhoogt het metabolisme/stofwisseling en dus de vetverbranding door de schildklier te stimuleren. Kan een goed hulpmiddel zijn bij vetzucht, cellulite en obesitas (overgewicht) vooral als een traag werkend schildklier en constipatie aan de basis liggen: de afslankende werking treedt in na zo'n 14 dagen inname. Ze is langzaam, duurzaam, wordt niet gevolgd door een inhaalreactie bij stoppen, gaat niet gepaard met vermoeidheid of depressieve buien en doet enkel het vetweefsel slinken en niet het spierweefsel.
 • CLA (Conjugated Linoleic Acid) verhoogt de verbranding van vet en vermindert de verbranding van eiwitten, doordat CLA enzymen blokkeert die vetcellen nodig hebben om vetten op te slaan. Heeft een bijzonder optimaliserende invloed op het vetmetabolisme, helpt vetmassa te verminderen terwijl de spiermassa behouden blijft.
 • DPP-IV enzym is verlaagd bij mensen met overgewicht en met een eetstoornis. Zij hebben een verhoogde neuropeptide Y waarde, deze veroorzaakt het hongergevoel. Een tekort aan DPP-IV enzym veroorzaakt minder endorfine receptoren waardoor minder dopamine vrijkomt en de plezierbeleving afneemt. Dit wordt gecompenseerd door voornamelijk exorfine rijke voeding te eten, dit geeft weliswaar een prettig gevoel door de opioïde-achtige werking, maar is van korte duur. Hoe meer het gewicht toeneemt, des te meer zal dopamine receptoren gaan afnemen met een steeds grotere toename van gewicht. Een vicieuze cirkel dat leidt naar een eetstoornis.
 • EGCG helpt bij gewichtsbeheersing, optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding.
 • Garcinia zorgt bij een gezond dieet en meer beweging voor 2 tot 3 x sneller resultaat bij het verbranden van vet.
 • Glucomannan (konjac) helpt om gewicht te verminderen bij mensen met overgewicht. Glucomannan bevat onoplosbare vezels die ervoor zorgen dat het door de wateropname in volume toeneemt in de darmen, waardoor het hongergevoel afneemt.
 • Guargom (guar gum) is een hongerremmer: ingenomen voor de maaltijd leidt het tot een veel snellere verzadiging bij een daaropvolgende maaltijd.
 • Gymnema vermindert de drang naar suiker en zoet, vermindert de eetlust en de drang naar tussendoortjes. Werkt ondersteunend bij obesitas, bevordert het afvallen zonder jojo-effect en vermindert overmatige drang naar zoet.
 • L-arginine stimuleert het vrijkomen van het groeihormoon dat kan leiden tot de verbranding van depot-vet en de vorming van krachtiger spieren.
 • Psylliumvezels bestaat grotendeels uit wateroplosbare vezels en vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water en kunnen 10 x het eigen drooggewicht aan water opnemen. Psyllium bevordert het verzadigingsgevoel, werkt hongerremmend en vertraagt de absorptie van vetten en koolhydraten.
 • Resveratrol SIRT1-gen is belangrijk voor de vetstofwisseling. Een hogere SIRT1-activiteit remt de vorming en bevordert de afbraak van wit vetweefsel. Bij slanke vrouwen is geconstateerd dat de SIRT1-expressie in onderhuids vetweefsel meer dan 2 keer zo hoog is als bij vrouwen met obesitas. suppletie met resveratrol verhogen SIRT-1 activiteit in vetweefsel met een factor 8 of meer.
 • Vitamine D3 ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten en vermindert de vetopslag. Parathyroide hormonen (PTH) en calcitrol nemen toe als het lichaam weinig vitamine D bevat, te veel van deze hormonen zorgen voor meer vetopslag. Samen met calcium helpt vitamine D vet te verbranden, door de productie van cortisol te verminderen. Dit stresshormoon zorgt voor de opslag van buikvet.

Het menselijk lichaam is in normale toestand, deels samengesteld uit vetten. Deze vetten vervullen de rol van energiereserve en worden opgeslagen in de cellen van het vetweefsel (adipocyten). Bij heel wat mensen is er te veel vet opgeslagen en dit vertaalt zich in overgewicht.

Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten (snoepgoed, te veel pasta, te veel brood, ...). Ons lichaam is er niet op voorzien om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, de bloedsuikerspiegel stijgt. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor het ontstaan van AGE's (Advanced Glycated Endproducts). Deze ontstaan door versuikering van eiwitten en vetten. Glucose oxideert in het bloed en gaat ongecontroleerde verbindingen aan met eiwitten of vetten. Eiwitten en vetten beschadigen hierdoor en veranderen van structuur en kunnen niet hun oorspronkelijke taak uitoefenen. Door een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt het lichaam met insuline ervoor dat het overtollige bloedglucose naar de weefsels wordt weg geloodst. Het wordt als vet opgeslagen.

AGE's veroorzaken ook stille ontstekingen (ontstekingen die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben) zoals ontstekingen in de vaatwanden, atherosclerose, Alzheimer, blindheid, hartinfarct.

Koolhydraten hebben dus een slechte reputatie op het vlak van vermageren. Ze laten de insulinespiegels stijgen, insuline is betrokken bij de vetopslag. Daarom zijn eiwitdiëten zo populair. Het helpt ook, maar men zal eerder minder vocht vasthouden dan vet verliezen, koolhydraten binden zich namelijk aan vocht. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een eiwitdieet volgen na enige tijd (enkele weken) terug bijkomen. Mensen die een dieet volgen waar eiwitten (10 - 25 %), vetten (25 - 40 %) en koolhydraten (45 - 60 %) in balans zijn vallen minder snel af maar komen ook niet terug bij.
Tips voor efficiënte gewichtsbeheersing
Zie ook:
Cellulite (sinaasappelhuid)
Cholesterol
Hartaanval
Hoge bloeddruk
Indigestie
Koolhydraten de echte oorzaak van hart- en vaatziekten
Leptine
Ontgiften
Suiker