Doorgaan naar hoofdcontent

Nootmuskaat

Nootmuskaat, Myristica fragrans, nutmeg

Geneeskracht van nootmuskaat

Hoewel nootmuskaat vaker wordt gebruikt als specerij dan vanwege zijn gezondheidsvoordelen, bevat nootmuskaat een indrukwekkende reeks krachtige verbindingen die ziekten kunnen helpen voorkomen en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.

Nootmuskaat bevat krachtige ontstekingsremmende plantaardige stoffen die als antioxidanten werken, waaronder plantpigmenten zoals cyanidinen, etherische oliën zoals fenylpropanoïden en terpenen, fenolische verbindingen waaronder protocatechuïnezuur, ferulinezuur en cafeïnezuur. Bovendien bevat nootmuskaat verschillende essentiële voedingsstoffen waaronder vezels, magnesium, calcium en ijzer.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt nootmuskaat gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en diarree te verminderen vanwege de aromatische, adstringerende eigenschappen. Kalmeert de zenuwen, vermindert stress en slapeloosheid.

Volgens de Chinese geneeskunde bezit nootmuskaat warme, prikkelende eigenschappen. Nootmuskaat kan de gezondheid van de milt, maag en dikke darm beïnvloeden. Er wordt ook aangenomen dat het de bloedsomloop verbetert, de maag stimuleert en spijsverteringsproblemen vermindert.

Nootmuskaat heeft een warme, pittige smaak dat zeer geschikt is in verschillende gerechten zoals desserts, dranken zoals koffie, chai, glühwein, advocaat, soepen, sauzen en vleesgerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat kan helpen bij het verlichten van pijnlijke, ontstoken gewrichten en vermindert tegelijkertijd zwellingen. Nootmuskaat kan vooral gunstig zijn voor pijn die verband houdt met ontstekingsaandoeningen, zoals artritis.

Nootmuskaat bezit neuroprotectieve eigenschappen (beschermt hersencellen tegen schade) dat kan helpen om de hersenfuncties te optimaliseren en te beschermen tegen ziekten. Nootmuskaat kan de balans van specifieke neurotransmitters in de hippocampus veranderen, het gebied van de hersenen dat primair met het geheugen wordt geassocieerd. Dit kan preventief helpen bij de behandeling van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Nootmuskaat kan slapeloosheid verminderen en tegelijkertijd de stemming verbeteren.

Nootmuskaat heeft niet alleen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen dat een lekkende darm kan verminderen, maar van bepaalde verbindingen in nootmuskaat, kunnen maagzweren en diarree verminderen.

Nootmuskaat kan verschillende aspecten van het hart verbeteren, omdat nootmuskaat het cholesterolgehalte en triglyceridenspiegels kan verlagen en kan opeenhoping van bloedstolsels verminderen, belangrijk bij het voorkomen van een beroerte.

Waarvoor kan nootmuskaat gebruikt worden

Dosering van nootmuskaat

Nootmuskaatolie is ideaal om nootmuskaat goed te doseren

Inwendige gebruik

  • Slechts enkele druppels, voldoende verdunnen met bijvoorbeeld druivenpitolie, olijfolie of amandelolie

Gemalen nootmuskaat

  • Het wordt doorgaans aanbevolen om het verbruik te beperken tot minder dan 10 gram per keer, dat vertaalt zich naar ongeveer 1,5 eetlepel gemalen nootmuskaat

Bijwerkingen en waarschuwingen van nootmuskaat

  • Nootmuskaat bevat myristicine, een psychoactieve stof die bij gebruik in hoge doses nadelige bijwerkingen kan veroorzaken
  • Het consumeren van grotere hoeveelheden nootmuskaat kan symptomen van toxiciteit veroorzaken zoals hallucinaties, epileptische aanvallen, misselijkheid, duizeligheid, pijn, ongerustheid, angst, droge mond, wazig zicht, agitatie, verhoogde hartslag
  • Beperkt gebruik van muskaatnoot als specerij tijdens de zwangerschap mag, maar hogere doses worden afgeraden (potentieel vruchtafdrijvend)

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Nootmuskaat, Myristica fragrans, nutmeg

Herkomst van nootmuskaat

  • Banda-eilanden in Indonesië,

Beschrijving van nootmuskaat

  • Nootmuskaatbomen kunnen ongeveer 20 meter hoog worden en geven 8 jaar na het zaaien vruchten
  • De vrucht is een hangende steenvrucht die lijkt op een abrikoos
  • Wanneer de vrucht volledig rijp is, splitst ze in tweeën en komt er een karmijnrode kern (de foelie) tevoorschijn die 1 enkel glanzend bruin zaad, de muskaatnoot, omringt
  • Het vruchtvlees wordt lokaal gegeten, na het verzamelen worden de nootmuskaatnoten met schil naar droogzones gebracht waar de schil wordt verwijderd, platgedrukt en gedroogd
  • De muskaatnoten worden geleidelijk in de zon gedroogd en 2 x per dag omgedraaid gedurende een periode van 6 tot 8 weken
  • Gedurende deze periode krimpt de nootmuskaat uit zijn harde zaadmantel tot de pitten rammelen in hun schil wanneer ze worden geschud
  • De schil wordt dan gebroken met een houten staaf en de nootmuskaat wordt eruit geplukt
  • Gedroogde muskaatnoten zijn grijsbruine ovalen met gegroefde oppervlakken

Nootmuskaat in de keuken en andere toepassingen

  • De kruidige nootmuskaat heeft een kenmerkende scherpe geur en een warme, lichtzoete smaak, wordt daardoor gebruikt in vele soorten gebak, snoepgoed, pudding, aardappelen, vlees, sauzen, groenten en dranken zoals advocaat op smaak te brengen
  • Romeinen gebruikte nootmuskaat als wierook

Reacties

    Powered By ConvertKit