Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht kaneel

Kaneel, Cinnamomum verum, pijpkaneel, kaneel olie, ceylonkaneel, kaneelstok, ceylon cinnamon
Kaneel, Cinnamomum verum, pijpkaneel, kaneel olie, ceylonkaneel, kaneelstok, ceylon cinnamon

Geneeskracht van kaneel

Pijpkaneel wordt bekomen door het ontschorsen van de jonge twijgen van minstens 6 jaar oude bomen, na het drogen rolt de bast zich op tot cilindervormige, roodbruine bastrolletjes, die eventueel gemalen worden. Ze bevatten de speciale fenolische (aromatische) verbindingen flavonoïden, kaneelaldehyde en verder ook antioxidanten, mangaan, calcium en vezels. Deze verbindingen werken ontstekingsremmend, antidiabetisch, antimicrobieel, immuniteitsverhogend en bestrijdt mogelijk kanker en hartziektes

Soorten kaneel

De kaneelboom wordt over de hele wereld gekweekt en tot nu toe zijn er ongeveer 250 soorten kaneel geïdentificeerd de meest gebruikte zijn:
  • Ceylon cinnamon
  • Cinnamomum aromaticum
  • Cassia cinnamon
  • Cinnamomum verum
  • Cinnamomum zeylanicum
Kaneel bevat een hoge concentratie aan verschillende antioxidanten en blijkt meer antioxidanten te bevatten dan bijvoorbeeld knoflook, tijm, rozemarijn en oregano. Hierdoor is kaneel uitermate geschikt om schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, oxidatieve stress in het lichaam te bestrijden en bij het voorkomen van chronische ziekten. Kaneel kan de ophoping van stikstofmonoxide (NO) in het bloed beperken en peroxidatie van lipiden (wordt beschouwd als het meest schadelijke proces dat optreedt in eender welk levend organisme) te voorkomen, die beide het risico op hersenaandoeningen, kanker, hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen kunnen vergroten.

Een minder bekend voordeel van kaneelpoeder is dat het kan worden gebruikt om voedsel te bewaren. Omdat kaneel antibacteriële eigenschappen heeft en als antioxidant werkt, kan het als conserveermiddel in veel voedingsmiddelen worden gebruikt zonder dat er chemicaliën of kunstmatige ingrediënten nodig zijn.

In voedsel wordt kaneel gebruikt als specerij en als smaakstof.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren, wat helpt om suiker van de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Kaneel kan de activiteit van verschillende spijsverteringsenzymen blokkeren om de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen na een koolhydraatrijke maaltijd.

De hoge concentratie antioxidanten in kaneel kunnen de hersenfunctie versterken en helpen om de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer af te remmen. In vitro is aangetoont dat kaneel de opbouw van een specifiek eiwit in de hersenen helpt blokkeren en zo het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Kaneel vermindert het risico op ontsteking en celbeschadiging door neuronen tegen oxidatieve stress te beschermen, wat kan helpen tegen cognitieve achteruitgang.

Kaneel bevat natuurlijke antimicrobiële, antibioticum-, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Kaneel olie bevat ook krachtige immuunversterkende verbindingen en kan beschermen tegen bacteriële infecties zoals bij verkoudheid dat kan leiden tot keelontsteking en longontsteking. De krachtige schimmelwerende eigenschappen van kaneel kunnen effectief zijn bij het behandelen en voorkomen van candida-overgroei in het spijsverteringskanaal. Candida kan een groot aantal spijsverterings- en auto-immuunproblemen veroorzaken.

Kaneel olie kan specifieke bacteriën bestrijden waarvan bekend is dat ze acne veroorzaken en zou de productie van collageen stimuleren. Kaneel kan de huid beschermen tegen irritatie, huiduitslag, allergische reacties en infectie. Het aanbrengen van kaneel olie rechtstreeks op de huid kan nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen, zwellingen, pijn en roodheid.
Kaneel kan u veel gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder een betere controle van de bloedsuikerspiegel, een betere mondhygiëne, een gezonder hart en minder ontstekingen.

Waarvoor kan kaneel gebruikt worden

Dosering van kaneel

Droge stof

  • 1,5 tot 4 gram per dag

Vloeibaar extract

  • 0.5 tot 1 ml per dag

Tinctuur

  • 2 tot 4 ml per dag 
Kaneel bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van kaneel

  • Totaalextract en etherische olie niet geven wanneer er een overdreven secretie van maagsappen bestaat (maagzuur, maag- en duodenumzweren).
  • Kaneel best niet en kaneelolie zeker niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap (culinair mag wel), tenzij tijdens de bevalling onder medische begeleiding.
  • Kaneel en kaneelolie best niet gebruiken tijdens het zogen, omdat er geen gegevens beschikbaar zijn omtrent mogelijke risico's, culinair gebruik kan wel.
  • Niet geven bij koorts van ongekende oorsprong.
  • Niet geven bij allergie op kaneel en perubalsem.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit