Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht reishi

Reishi, Ganoderma lucidum, Japanse lakzwam, rheishi, glossy ganoderma
Reishi, Ganoderma lucidum, Japanse lakzwam, rheishi, glossy ganoderma

Geneeskracht van Reishi

Reishi bevat de actieve inhoudsstoffen betaglucanen (plantensterolen) die fungeren als voorlopers van hormonen in het lichaam, polysacchariden die de ontwikkeling van kankercellen bestrijden en zure stoffen genaamd triterpenen die de reactie van het lichaam op allergieën uitschakelen.

Reishi kan ontstekingen verminderen en de afgifte van natural killer cellen (NK-cellen) mogelijk verhogen, dat zijn grote lymfocyten (soort witte bloedlichaampjes) die behoren tot het niet-specifieke immuunsysteem en die een rol spelen bij celdoding en uitscheiding van cytokinen (boodschappers van het immuunsysteem) die worden gebruikt tegen virussen en bacteriën.

Reishi werkt als een immunomodulator (werkt op het afweersysteem), brengt het immuunsysteem in evenwicht, kan helpen het hormonale evenwicht te herstellen en het lichaam terug te brengen naar de homeostase (zelfregulatie).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van reishi

Reishi bevat de inhoudsstof polysaccharide, dit is een in water oplosbare voedingsstof dat wordt aangetroffen in koolhydraatrijk voedsel waarvan bekend is dat het antitumorale (anti gezwellen) eigenschappen bezit. Polysacchariden zijn immuunmodulerende stoffen, het zijn verbindingen in reishi-paddenstoelen die de potentie hebben om het DNA te beschermen en celmutaties te blokkeren, terwijl gezonde cellen in het lichaam behouden blijven.

Reishi verbetert de leverfunctie en helpt leverziekte te voorkomen. Reishi beschermt de lever bij acute leverbeschadiging, door de antioxiderende eigenschappen en bestrijdt schadelijke immuunresponsen die de leverfunctie vertragen.

Triterpenen die in de reishi worden aangetroffen, hebben bloeddrukverlagende eigenschappen, verminderen bloedstolling en hoge cholesterol. Dit komt waarschijnlijk omdat triperpenen, ontstekingen in bloedvaten en slagaders helpen verminderen en tegelijkertijd de hormonale balans herstellen. Hoge bloeddruk en hoge cholesterol kunnen soms worden veroorzaakt door hormonale problemen, waaronder schildklieraandoeningen of te veel stress. Reishi verbetert de algehele bloedsomloop, vermindert ontstekingen die hartproblemen verergeren en voorkomt verstopte slagaders door de cholesterol te normaliseren.

Reishi werkt als een adaptogeen, helpt het lichaam efficiënter met stress om te gaan en helpt bij het reguleren van hormoonspiegels. Mogelijk kan reishi-extract de niveaus van bepaalde receptorhormonen normaliseren. Het endocrien systeem (hormoonstelsel) beschermen. Dit is een belangrijke eigenschap, omdat het endocrien systeem dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen een directe invloed heeft op het metabolisme, de groei, de slaap, de stemming en het seksuele functioneren.

Reishi kan de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel (regelt de glucosestofwisseling) verlagen en verbetert de manier waarop het lichaam insuline gebruikt om suiker uit de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om als brandstof te gebruiken. Reishi-extract kan ook bepaalde enzymen ondersteunen die betrokken zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel.

Triterpenen uit reishi zijn in staat allergische reacties te verminderen door het immuunsysteem te beïnvloeden, de spijsverteringsorganen te versterken, de darmwand te beschermen, ontstekingen te verminderen, de afgifte van histamine te remmen, het zuurstofgebruik te verbeteren en de leverfuncties te verbeteren.

Reishi heeft antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Naast het verlichten van allergieën bieden triterpenen bijvoorbeeld bescherming tegen microbiële, virale en schimmelinfecties. Triterpenen zijn te vinden in veel plantaardig voedsel dat enigszins bitter smaakt, een teken dat ze beschermend van aard zijn en de plant verdedigen tegen vraatzucht. Omdat reishi-extract de bloedcirculatie verbetert en ontstekingen vermindert, kunnen infecties, pijn en vermoeidheid ook sneller verdwijnen. Reishi-extracten kennen toepassingen bij urineweginfecties en hepatitis.
Reishi is een krachtige regulator van het immuunsysteem, een veelbelovend middel tegen kanker en een stressverlagend middel. Deze paddenstoel wordt veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Waarvoor kan reishi gebruikt worden

Dosering van reishi

  • De juiste dosis voor reishi is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Normaal is 2 tot 9 gram reishi-extract in de vorm poeder, capsules voldoende, om de gezondheid positief te beïnvloeden. Reishi-supplementen kunnen echter verschillende hoeveelheden reishi-extract bevatten.
Reishi bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van reishi

  • Vanwege het bloedverdunnend effect niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep.
  • Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit