Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-carnosine

L-carnosine

Geneeskracht van carnosine

L-carnosine is een dipeptide (2 aminozuren die met elkaar verbonden zijn d.m.v een peptide-binding), namelijk beta-alanine en histidine, dat door het lichaam zelf aangemaakt kan worden.

De hoogste concentraties carnosine zijn te vinden in de spieren, het hart en de hersenen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van carnosine

L-carnosine is in staat om de celschade door amyloïde plaques (amyloïdose) gedeeltelijk of soms zelf geheel terug te dringen. Ophoping van amyloïde plaques in het hersenweefsel is een bepalende factor bij de ziekte van Alzheimer. Carnosine heeft de potentie om amyloïde plaques te blokkeren en beschermt het zenuwweefsel zo tegen ziektes als dementie. Deze beschermende werking van carnosine zou komen door de antioxidatieve en anti-glycosylerings-eigenschappen.

L-carnosine gaat vermoeide spieren tegen tijdens het sporten, doordat carosine enzymen activeert die melkzuur verminderen. Melkzuur komt vrij in de spieren als gevolg van de anaerobe verbranding waarbij geen zuurstof maar suiker wordt verbrand. Een teveel aan melkzuur in de spieren, uit zich meestal in spierpijn en verminderde prestaties.

L-carnosine zou inwerken op bepaalde lichaamsprocessen die een rol kunnen spelen om het verouderen te vertragen. Carnosine heeft het vermogen om oude cellen die bijna tegen hun levenseinde aanlopen nieuw leven in te blazen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat carnosine naast een antioxidant en vrije radicaalvanger ook een membraanbeschermer is, de glycosylering (enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit) tegengaat en mogelijk ook immuunversterkend werkt. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid carosine in het lichaam af waardoor oxidatieve stress vrij spel kan krijgen en veroudering in de hand kan werken. Om deze reden wordt de leeftijdsgebonden afname in spierkracht en -functie in verband gebracht met verminderde weefselconcentraties van carnosine.

Voldoende carosine zorgt voor een krachtig immuunsysteem, een goede werkig van de ogen en een gezond hart. Daarnaast beschermt carnosine de zenuwweefsels en helpt bij het uitscheiden van toxische zware metalen.

L-carnosine beschermt uitstekend het zenuwweefsel en helpt bij het uitscheiden van toxische zware metalen. Oxidatieve stress en chemische reacties die de hersencellen beschadigen, kunnen mogelijk epilepsie veroorzaken.

L-carnosine heeft een bloeddrukverlagende werking, waarschijnlijk voor een belangrijk deel samenhangend met verbetering van de elasticiteit van de slagaders.

L-carnosine kan gebruikt worden ter verzorging van de huid en voor het verminderen van rimpelvorming. L-carnosine remt en voorkomt crosslinking van collageen in de huid, wat kan leiden tot verlies van elasticiteit, rimpels en verlies van extracellulaire matrix (biedt stevigheid en structuur aan weefsels). Een effect van carnosine bij deze toepassingen kan waarschijnlijk pas op de lange termijn worden gezien. Carnosine ondersteund bij een snellere wondgenezing, heeft een verjongend effect op bindweefselcellen en draagt zo bij aan wondgenezingsprocessen.

L-carnosine bestrijdt samen met zink de helicobacter pylori bacterie, een combinatie van zink en l-carnosine biedt goede bescherming van de maagwand tegen verschillende stimulantia en minstens zo effectief is als de reguliere maagzuurremmers.

Spierweefsel is extra gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen vanwege de sterk oxidatieve stofwisseling. Wanneer de beschermingsmechanismen dan tekortschieten, kunnen neuromusculaire structuren beschadigd raken. Bij patiënten met Amyotrofische laterale sclerose (ALS) en multiple sclerose (MS) zijn significant verlaagde carnosineconcentraties gevonden.

L-carosine blijkt zeer krachtig te werken bij oogproblemen. Bij cataract zijn de carosinespiegels in de lens erg laag, hoe lager de carosinespiegel, des te erger is de cataract.

L-carosine is in staat om de antioxidanten vitamine C, vitamine E en Co-enzym Q10 te sparen omdat het een synergetische werking met deze stoffen kan aangaan.
L-carnosine gaat leeftijdsgebonden beschadiging en afbraak van lichaamseiwitten tegen. Een aantal biochemische processen zoals beschadiging door vrije radicalen, kunnen de lichaamseiwitten beschadigen, wat functieverlies en op den duur degeneratie van weefsels en organen tot gevolg heeft. Naarmate men ouder wordt, wordt dit een steeds grotere bedreiging voor de gezondheid. L-carnosine verlengt niet alleen de levensduur op celniveau, maar ook de levensduur van het hele lichaam. L-carnosine helpt bij het behouden van een structurele integriteit van het lichaam, zowel op het functionele als op het genetische gebied. De stof doet dit op een natuurlijke manier, zonder enige toxiciteit.

Waarvoor kan carnosine gebruikt worden

Dosering van carnosine

  • Bij humane studies worden doseringen van 800 mg per dag (autisme) tot zelfs meer dan een gram per dag (800-2000 mg, epilepsie) gebruikt. Het argument om dergelijke hoge doseringen te gebruiken, is dat het lichaam carnosine afbreekt met behulp van het enzym carnosinase.
  • Maar andere wetenschappers beweren dat ook lage doseringen carnosine al effectief kunnen zijn. Zo hebben doseringen van 50-200 mg al een effect op de uitscheiding van malondialdehyde (eindproduct van lipidenperoxidatie) en dit effect zou niet noemenswaardig verbeteren bij verhoging van de dosering tot 500-1000 mg.

Welke voedingstoffen versterken de werking van carnosine

  • Carnosine werkt samen met andere antioxidanten, zoals vitamine C, co-enzym Q10 (ubiquinol) en in de membranen vooral met vitamine E, heeft een sparende werking op deze antioxidanten. Deze nutriënten kunnen de werking van carnosine versterken.
  • Zink heeft waarschijnlijk een synergistisch effect op de neuroprotectieve (beschermen tegen hersenschade) eigenschappen van carnosine.
L-carnosine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van carnosine

  • In de aangegeven dosering zijn van L-carnosine geen contra-indicaties bekend.
  • Er zijn geen schadelijke lichamelijke bijwerkingen van carnosine gevonden.
  • Bij sommige manische en/of hyperactieve autistische patiënten blijkt een te hoge dosis (meerdere grammen per dag) overstimulatie te kunnen geven van de frontale kwabben, wat aanleiding kan geven tot geïrriteerdheid, hyperactiviteit of slapeloosheid. Deze symptomen verdwijnen weer wanneer de dosis carnosine of andere medicatie wordt verlaagd.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit