Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht salie

Salie, echte salie, gewone salie, salie blauwe, salie keukensalie, sage, Salvia officinalis
Salvia officinalis, gewone salie, echte salie, blauwe salie, keukensalie, sage

Geneeskracht van salie

De bladeren van salie bevatten belangrijke verbindingen, etherische oliën, mineralen en vitamines. De belangrijkste inhoudsstof van salie is de etherische olie, die voornamelijk ketonen bevat; alfa-thujon en ß-thujon. Andere verbindingen zijn: cineol, borneol, looizuur, fumaarzuur, chlorogeenzuur, cafeïnezuur, nicotinezuur, nicotinamide, flavonen, flavonglycosiden en fyto-oestrogeen.

Salie is rubefaciënt (veroorzaakt roodheid van de huid, bijvoorbeeld door verwijding van de haarvaatjes, waardoor de bloedcirculatie toeneemt), werkt ontstekingsremmend, is hypoallergeen, schimmelwerend en heeft ontsmettende eigenschappen.

Culinair wordt salie gebruikt als specerij en wordt gebruikt als geurstof in zepen en cosmetica.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van salie

Salie stimuleert de baarmoeder bij het uitblijven van de bevalling en een moeilijke bevalling.

Salie remt de melkproductie af.

Salie werkt bij uitwendig gebruik (bijvoorbeeld gorgelen) infectie- en ontstekingsremmend, helpt bij strottenhoofdontsteking.

Salie bevat fyto-oestrogenen en kan hierdoor het hormonaal evenwicht bij de vrouw normaliseren. Salie heeft een lichte oestrogeenwerking bij oestrogeentekort en heeft een afremmende werking bij overmaat aan oestrogeen. Salie bevordert de geslachtsdrift bij de vrouw.

Salie bevat looizuur, dat door zijn adstringerende (samentrekkende) eigenschappen de zweetklieren vernauwen en de transpiratie hierdoor kan verminderen. Salie kan overmatig zweten op natuurlijke wijze te onderdrukken.
De inhoudsstof thujon uit salie is werkzaam tegen een zeer grote groep bacteriën, virussen en schimmels.

Waarvoor kan salie gebruikt worden

Dosering van salie

Salie extract

  • 4 tot 6 gram per dag

Etherische olie

  • 0.1 tot 0.3 gram per dag
Salie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van salie

  • De etherische olie van de plant is toxisch en dient men niet in te nemen.
  • Salie bladextracten kunnen alleen in zeer kleine hoeveelheden worden ingenomen.
  • Toegepast als keukenkruid treedt geen gevaar op.
  • Salie kan interfereren met reguliere geneesmiddelen (anticonvulsiva) en de werking van onder andere sedativa versterken.
  • Gebruik tijdens de zwangerschap en lactatieperiode is gecontra-indiceerd. Thujon heeft de reputatie een abortivum en emmenagogum te zijn. Daarnaast remt salie de lactatie (melkafscheiding).
  • De etherische olie van de salie kan zowel bij mensen als dieren convulsieve reacties oproepen, naast andere toxiciteitssymptomen. Deze toxische reacties ontstaan door de bestanddelen thujon en kamfer in de olie. De etherische olie kan de huid irriteren.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit