Borstvoeding


Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij de borstvoeding:
Onvoldoende melkproductie:
  • Vitex agnus castus (monnikspeper) in een Duitse studie verbeterde een monnikspeper-extract de melkproductie vergeleken met placebo zonder negatieve bijwerkingen. Meer onderzoek is nodig naar de effectiviteit en veiligheid van monnikspeper-extract bij vrouwen die borstvoeding geven.
Afremmen van de melkproductie:
Ondersteunend bij de borstvoeding:

Moedermelk is de meest evenwichtige voeding omdat de melk de nodige antilichamen bevat om infecties te bestrijden. Voor de voeding van je kind heb je keuze tussen flesvoeding en borstvoeding. Beide voedingen hebben hun voordeel en ook hun nadeel. Denk eraan dat als je voor borstvoeding kiest, het samenhorigheidsgevoel met je kind elke dag doet toenemen. De melkproductie is binnen de week afgestemd op de behoefte van je kind.

Bij borstvoeding kunnen zich enkele probleempjes voordoen:
  • Tepelkloven: dit is vaak te wijten aan een verkeerde houding van de zuigeling die te lang op de tepel sabbelt zonder eigenlijk te drinken. Stop met borstvoeding tot de tepel herstelt is.
  • Borstontsteking: borstontsteking is een ontsteking van de melkklieren die meestal gepaard gaat met koorts. De infectie kan op elk ogenblik optreden en dient behandelt te worden. Stop de borstvoeding.
  • Borstabces: deze infectie gaat gepaard met koorts en pijn die begint in de borst en doorzet tot onder de arm. Een snelle behandeling en soms een ingreep is noodzakelijk. Stop de borstvoeding.
Borstontsteking
Borstproblemen
Immuunsysteem
Lactose intolerantie
Leverontsteking
Melk
Ontgiften
Pijnlijk opgezette borstklieren