Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht heemst

Althaea officinalis, echte heemst, witte malve, witte maluw, hoge maluwe, marshmallow
Heemst, Althaea officinalis, echte heemst, witte malve, witte maluw, hoge maluwe, marshmallow

Geneeskracht van heemst

De wortel van een 2 jaar oude plant bevat de meeste werkzame stoffen zoals antioxidanten, bepaalde aminozuren en polysacchariden zoals pectine (een soort vezel). Heemst (Althaea officinalis) zwelt op in het lichaam en vormt een zachte, gelachtige substantie. Heemst is werkzaam tegen virussen antivirale, bacteriën en werkt slijmoplossend. Heemst wordt gebruikt bij ontstekingen van de luchtwegen, bij prikkelhoest en helpt ontstekingen van het maagslijmvlies te verminderen.

Heemst heeft een stimulerend effect op de levensvatbaarheid van de cellen en de ontwikkeling van een cel zoals epitheelcellen (dunne oppervlakte laag van lichaam en organen), waardoor het een natuurlijke hechtingslaag kan vormen op het celoppervlak van de huid en binnenin het spijsverteringsstelsel.

Heemst is in staat om infecties van de keel en de huid te verminderen, terwijl het de darmkanalen versterkt en de doorlaatbaarheid voorkomt (lekkende darmsyndroom). Slijmstofeigenschappen van heemst blijven stabiel in het lichaam tot aan de dikke darm. Dit betekent dat ze niet van vorm veranderen tijdens het passeren van het spijsverteringskanaal en daarom zijn ze nuttig voor het verzachten van symptomen van ontstekingen in het spijsverteringsstelsel.

In voedingsmiddelen worden de bladeren, wortels en bloemen van de heemst als smaakstof gebruikt. Heemstwortel bevat zetmeel met eiwitachtige stoffen en werd vroeger gebruikt tijdens het bereiden van het snoepgoed marshmallows en spekken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van heemst

Heemst heeft hoestremmende eigenschappen en heeft het vermogen om slijm op te lossen, hierdoor kan heemst irritatie van de keel verminderen, zwelling in de lymfeklieren verminderen, het genezingsproces versnellen en droge hoest verminderen. Dit is een reden waarom heemst-extract wordt toegevoegd aan veel hoestsiropen en keelpastilles, het is één van de meest effectieve natuurlijke hoestmiddelen. Heemst wordt toegepast bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies, bij prikkelhoest en werkt ontstekingsremmend.

Heemst werkt verzachtend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Heemst kan slokdarmontsteking door opstijgend maagzuur ten gevolge van een maagbreuk en brandend maagzuur voorkomen.
Heemst (Althaea Officinalis) wordt gebruikt bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies, prikkelhoest en vermindert spijsverteringsklachten.

Waarvoor kan heemst gebruikt worden

Dosering van heemst

  • De juiste dosis voor heemst is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor heemst vast te stellen.
Heemst bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van heemst

  • Er zijn geen toxische bijwerkingen bij therapeutische doses.
  • Heemst kan bij sommige mensen lage bloedsuikerspiegels veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit