Doorgaan naar hoofdcontent

Borstvoeding is belangrijk

Borstvoeding, moedermelk

Waarom borstvoeding belangrijk

Moedermelk is de meest evenwichtige voeding omdat de melk de nodige antilichamen bevat om infecties te bestrijden. Voor de voeding van je kind heb je keuze tussen flesvoeding en borstvoeding. Beide voedingen hebben hun voordeel en ook hun nadeel. Denk eraan dat als je voor borstvoeding kiest, het samenhorigheidsgevoel met je kind elke dag doet toenemen. De melkproductie is binnen de week afgestemd op de behoefte van je kind.

De samenstelling van moedermelk is eenvoudigweg niet te evenaren. Neem nu colostrum, een vloeistof die de moeder de eerste dagen na de geboorte van haar kind produceert. Het is een geelachtige vloeistof die bij uitstek geschikt is voor de pasgeborene. Het heeft een bijzonder laag vet- en koolhydratengehalte, zodat de baby het gemakkelijk kan verteren. Verder is deze unieke vloeistof rijk aan antistoffen en bezit een mild laxerende werking waardoor de darmen van het kind worden gereinigd van het slijm en gal dat zich voor de geboorte heeft opgehoopt.

De gewone moedermelk bevat enzymen, voedingszouten en vitaminen die in geen enkele andere voeding voorkomen. Borst gevoede kinderen zouden minder snel allergieën ontwikkelen. Moedermelk biedt het kind bovendien een bescherming tegen infectieziekten, in het bijzonder tegen ingewandsstoornissen en ziekten van de ademhalingswegen.
Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap de juiste voeding binnenkrijgt zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig van alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat vitaminen en mineralen in moedermelk variëren, afhankelijk van het dieet van de moeder, kunnen zwangerschapssupplementen zinvol zijn. Vooral vitamine D, foliumzuur, omega 3, calcium zijn belangrijke nutriënten. Als je minder gezond eet tijdens de zwangerschap, of bepaalde tekorten hebt aan vitaminen of mineralen, dan kunnen er veranderingen in het DNA optreden die voor de rest van het leven gevolgen kunnen hebben. Bepaalde tekorten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de baby een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar ook het risico op het krijgen van diabetes (suikerziekte). We weten ook al langer dat voeding tijdens de zwangerschap mede van invloed is op de hersenontwikkeling van de baby.

Samenstelling van moedermelk

Uit analyse blijkt dat moedermelk relatief weinig eiwitten bevat
  • 7,4% eiwitten
  • 43,9% vetten
  • 48,7% koolhydraten
Meer dan 65% van de moeders beginnen met borstvoeding, na 3 maanden krijgt nog maar 40% van de baby's moedermelk en na een half jaar is dit aantal gedaald tot ongeveer 25%.

Veel vrouwen blijken te stoppen omdat ze bang zijn dat hun kindje niet genoeg voedsel krijgt. Vaak berust deze angst op misverstanden. Als de melk er bijvoorbeeld waterig uitziet, hoeft dit niet te betekenen dat de kwaliteit niet goed is. De eerste melk ziet er doorgaans altijd waterig uit.

Tips bij het geven van borstvoeding

  • Laat de baby steeds 1 borst leegdrinken (en de tweede als toetje). De melk waar de baby van moet groeien is de zogenaamde achtermelk en die zit achter in de borsten
  • Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod, hoe vaker het kind drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt
  • Belangrijk is de juiste houding. Het hoofdje en het lichaam van het kind moeten 1 lijn vormen. Dat betekent dat het kindje met de buik tegen moeders buik moet liggen zodat het hoofdje niet gedraaid hoeft te worden om bij de tepel te komen. Het neusje moet vrij zijn en het mondje moet goed opengedaan worden, zodat de baby niet alleen de tepel maar ook een deel van de tepelhof kan pakken
  • Het loskomen van de melk gaat beter als u ontspannen bent. Maak van het voeden een genoegen door bijvoorbeeld eerst even met de baby te spelen. Vermijd afleidende factoren.
  • Veel voedingstoffen die u als moeder binnenkrijgt, bereiken via de melk ook de baby. Sommige baby's hebben last van uien, knoflook, prei, koolsoorten, sinaasappelsap en druiven
  • Vermijd het gebruik van tabak en drugs, via de moedermelk krijgt ook de baby verslavende stoffen binnen, zoals nicotine, marihuana,...
  • Zorg als moeder voor gezonde, gevarieerde voeding, vermijd geraffineerde producten, gebruik volkorenproducten
  • Gebruik 1 liter vocht meer dan normaal in de vorm van vruchtensappen, water, wees zeer matig met het gebruik van alcohol, cafeïnehoudende dranken
  • Eet voeding dat rijk is aan mineralen en vitaminen, gebruik voeding dat rijk is aan vitamine B's, gebruik extra vitamine A en vitamine D

Melkproductie stimuleren

De volgende tips helpen de borstvoeding op gang brengen
  • Geef de baby vaker de borst dan normaal
  • Geef de baby voeding in een ruimte waarin de baby niet wordt afgeleid
  • Kolf de borsten na een voeding af
  • Zorg voor voldoende rust
  • Het aanleggen van de baby aan de borst speelt een grote rol, het zuigen aan de tepel vormt een sterke stimulans voor het toeschieten van de melk

Stoppen van de borstvoeding

  • Wie om welke reden dan ook de melkvorming wil of moet stoppen, kan het best niet plotseling met de borstvoeding te stoppen. Draag een goede bustehouder, maar laat de borsten niet opbinden. Bij teveel stuwing kan men de melk afkolven om de spanning te verminderen, bij teveel afkolven wordt de melkproductie juist weer gestimuleerd.

Problemen bij de borstvoeding

Tepelkloven

  • Dit is vaak te wijten aan een verkeerde houding van de zuigeling die te lang op de tepel sabbelt zonder eigenlijk te drinken. Stop met borstvoeding tot de tepel herstelt is.

Borstontsteking

  • Is een ontsteking van de melkklieren die meestal gepaard gaat met koorts. De infectie kan op elk ogenblik optreden en dient behandelt te worden. Stop de borstvoeding.

Borstabces

  • Deze infectie gaat gepaard met koorts en pijn die begint in de borst en doorzet tot onder de arm. Een snelle behandeling en soms een ingreep is noodzakelijk, stop de borstvoeding.

Voordelen van borstvoeding voor de baby

Een baby kan over het algemeen moedermelk beter verteren dan flesvoeding.
  • Een baby met borstvoeding krijgt minder snel diarree en verstopping.
  • Een baby is bijna nooit allergisch voor moedermelk (hoewel hij wel kan reageren op voedsel dat door de moeder is genuttigd).
  • Baby's die met de fles worden gevoed, hebben ongeveer 7 x zoveel kans op een eczeemachtige uitslag.
  • Het voedsel is bij borstvoeding altijd op een goede temperatuur en heeft altijd een juiste samenstelling.
  • Het huid op huid contact tijdens de borstvoeding geeft een emotionele bevrediging en heeft psychologisch veel voordelen.
  • De zuigbehoefte van een baby wordt beter bevredigt zonder dat de baby direct teveel voedsel krijgt.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder

  • De baarmoeder neemt sneller haar oorspronkelijke omvang aan.
  • Volgens sommige deskundigen hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker.
  • Een moeder die borstvoeding geeft, hoeft geen flessen klaar te maken, maar heeft wel een verplichte pauze in haar werkzaamheden.
  • De periode dat zij borstvoeding geeft, is belangrijk om de emotionele band met de baby te versterken.
Zwangerschapsvitamines bij bol.com

Borstvoeding op natuurlijke wijze ondersteunen

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) vetzuur draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.

Spirulina

Spirulina ondersteund de zwangerschap en borstvoeding, dankzij de aanwezigheid van eiwitten, vitaminen (waaronder foliumzuur) en mineralen (waaronder ijzer). Een goed opneembare vorm van ijzer en bioactieve vitamine B12 zorgen voor de vorming van rode bloedcellen en optimale oxygenatie van de foetus. De uitgebalanceerde eiwitten zorgen voor een optimale ontwikkeling van de foetus en vitamine K1 en K2 voor een betere bloedstolling en sterke botten. Spirulina is een zeer rijke bron van carotenoïde antioxidanten zoals betacaroteen (provitamine A) en zeaxanthine. Spirulina is de rijkste voedingsbron uit de natuur van het belangrijke omega-6- vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA), een essentieel vetzuur dat bijdraagt aan de gezondheid van vrouwen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit