Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht waterkers

Waterkers, Nasturtium officinale, waterporselein, beeksalade, kersoene, watercress
Waterkers, Nasturtium officinale, waterporselein, beeksalade, kersoene, watercress

Geneeskracht van waterkers

Waterkers behoort tot de Brassicaceae familie en is dus verwant aan broccoli, kool, spruitjes, bloemkool, rucola en radijs.

De bovengrondse gedeelte van waterkers bevat essentiële vitamines en mineralen, luteïne, quercetine, fenolzuren, glucosinolaten en isothiocyanaten waaronder fenethylisothiocyanaat (PEITC), waarvan waterkers de rijkste bekende bron is. Fenethylisothiocyanaat vernietigt vrije radicalen

PEITC draagt in belangrijke mate bij aan de kenmerkende peperachtige smaak van waterkers en in een groot aantal vitro studies is aangetoond dat het een reeks antikankereffecten heeft.

Waterkers bevat ook relatief veel omega 3-vetzuren, voornamelijk in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA).

Waterkers wordt het best vers gegeten of als supplement ingenomen waardoor de medicinale stoffen bewaard blijven.

Waterkers is zeer veelzijdig en kan worden gegeten als salade, in soepen en smoothies of als ingrediënt in gekookte gerechten zoals wokgerechten, sauzen voor pasta en andere maaltijden, pizza- en visgerechten. Als waterkers eenmaal bloeit, neemt de smaak af. Bij het verhitten van waterkers worden belangrijke stoffen vernietigd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van waterkers

Waterkers bevat verbindingen zoals isothiocyanaten, die in veel kruisbloemige groenten worden aangetroffen. Deze verbindingen hebben kankerbestrijdende eigenschappen en kunnen mogelijk de groei en verspreiding van kankercellen helpen blokkeren.

Waterkers zit boordevol antioxidanten, die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen om ontstekingen op cellulair niveau te bestrijden. Deze antioxidanten spelen een sleutelrol bij het handhaven van de immuunfunctie, het verbeteren van de gezondheid van de ogen, het bevorderen van een betere bloedsuikerspiegel en meer.

Waterkers is een geweldige bron van zowel calcium als magnesium en kan hierdoor mogelijk de bloeddruk helpen verlagen, de gezondheid van de bloedvaten verbeteren, de aggregatie van bloedplaatjes blokkeren en zelfs endotheeldisfunctie verbeteren om te beschermen tegen hartziekte.

Waterkers is goed voor het haar, huid en nagels, omdat waterkers vol zitten met voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en kalium, die allemaal cruciaal zijn voor de gezondheid van het haar, huid en nagels.

Waterkers is een goede bron van calcium, magnesium en vitamine K, die kunnen helpen om sterke, gezonde botten te behouden. Calcium kan helpen bij het voorkomen van osteoporose, een ziekte die wordt veroorzaakt door een geleidelijk verlies van botdichtheid. Ondertussen kan vitamine K helpen de calciumvoorraden in het bot te behouden om de botsterkte te behouden en magnesium heeft invloed op de vorming van botcellen.
Waterkers bevat betacaroteen, kalium, vitamine C, vitamine K en isothiocyanaat ( is een natuurlijke afweer tegen herbivoren). Isothiocyanaat heeft de potentie om het risico op kanker te verminderen.

Waarvoor kan waterkers gebruikt worden

Dosering van waterkers

  • De juiste dosis voor waterkers is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, gezondheid en verschillende andere omstandigheden. Momenteel is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor waterkers te bepalen.
Waterkers bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van waterkers

  • Niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap (baarmoederstimulerend), wel in bescheiden porties als keukengroente.
  • Niet gebruiken (vooral het sap) bij maagdarmontstekingen, maag- of duodenumzweren (kan de ontsteking verhogen).
  • Niet gebruiken bij ontsteking van de nieren (hoge doses of langdurig gebruik prikkelen de nieren).
  • Niet geven aan kinderen onder de 4 jaar (mogelijke maagdarmirritatie).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit