Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht mierikswortel

Mierikswortel
Mierikswortel, Armoracia rusticana, Cochlearia armoracia, mierik, peperwortel, wilde mostaard, capucienmostaard, horseradish

Geneeskracht van mierikswortel

Mierikswortel is rijk aan antioxidanten en enzymen waaronder peroxidase-enzym, deze verbinding kan het de groei van bacteriën afremmen. Tevens bevat mierikswortel glucosinolaten (voorheen ook mosterdglycosiden genoemd), dat is een groep van in water oplosbare organische verbindingen die bestaan uit zwavel, stikstof en glucose. Glucosinolaten zijn een secundaire metaboliet bij verschillende soorten planten en komen vooral voor in de kruisbloemenfamilie. De planten gebruiken deze secundaire metabolieten als een natuurlijk pesticide en als verdediging tegen planteneters. Deze secundaire metabolieten zijn ook de oorzaak van de bittere of scherpe smaak van mosterd, mierikswortel, radijs en kool. Verder bevat mierikswortel een goede bron van vitamine C en foliumzuur

Mierikswortel is een natuurlijk antibioticum en kan vooral gebruikt worden bij infecties aan de luchtwegen zoals bronchitis, maar ook bij ontstekingen op de urinewegen, koorts en bij gewrichtsontstekingen, zoals artritis en jicht.

Culinair doet mierikswortel dienst als smaakmaker. Mierikswortel kan rauw gegeten worden en meegekookt worden in gerechten, als je het rauw eet moet je dat meteen doen anders vermindert de smaak.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mierikswortel

Glucosinolaten uit mierikswortel levert een voorlopig bewijs dat het de celdood kan bevorderen, van borst- en darmkankercellen, evenals voorkomen van oxidatieve schade gekoppeld aan vrije radicalen. Het verwerken en voorbereiden van de wortel verhoogt het vermogen tegen kanker (wat zeer ongebruikelijk is bij groenten), dus snijden en malen voor de bereiding maakt mierikswortel geneeskrachtiger.

Mierikswortel bevat een aantal fytocompounds, dit zijn antioxidanten die gunstig zijn voor de gezondheid. Sommige van de antioxidanten die in mierikswortel worden aangetroffen, zijn antimutageen. Dit betekent dat ze delen van het lichaam beschermen tegen mutagene agentia die permanente schade kunnen veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat mutaties de oorzaak zijn van hartaandoeningen en verschillende andere veel voorkomende degeneratieve aandoeningen. Interessant genoeg toonde een in vitro studie aan dat mierikswortelextract de DNA-schade veroorzaakt door zeocine, een antibioticum waarvan bekend is dat het oxidatieve stress induceert, kon verminderen.

De olie die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van mierikswortel is allylisothiocyanaat (mosterdolie). Deze kleurloze olie is een antimicrobieel middel tegen een breed spectrum aan ziekteverwekkers. Mierikswortel heeft ook positieve effecten op fagocyten, een type cel in het lichaam dat bacteriën opslokt en absorbeert. Mierikswortel versterkt de antimicrobiële functies van fagocyten. Vanwege de antibiotische eigenschappen van mierikswortel, wordt het in de traditionele geneeskunde gebruikt om bronchitis, sinusitis, hoesten en verkoudheid te behandelen.

Dankzij het vermogen van mierikswortel om virussen en bacteriën te bestrijden, kan het ook ingezet worden bij het behandelen van acute urineweginfecties.

Sinigrine een inhoudsstof uit mierikswortel, voorkomt vochtretentie (oedeem) en werkt als een natuurlijk vochtafdrijvend middel, dat kan helpen bij het voorkomen van nier- en urineweginfecties.

Mierikswortel bevat enzymen die de spijsvertering stimuleren, de stoelgang reguleren en constipatie verminderen. Mierikswortel wordt beschouwd als een cholagogue (afscheiding van galzuur stimuleert) om de spijsvertering te bevorderen.
Mierikswortel heeft een antibacteriële en krampstillende werking en kan daarom toegepast worden bij een verkoudheid en ter ondersteuning van infecties van de urinewegen. Uitwendig kan mierikswortel toegepast worden om de doorbloeding bij lichte spierpijn te stimuleren.

Waarvoor kan mierikswortel gebruikt worden

Dosering van mierikswortel

  • De juiste dosis voor mierikswortel is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor mierikswortel vast te stellen.
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van mierikswortel

  • Niet geven aan personen met ulcus ventriculi of -duodeni (zweren van maag of dundarm), gastritis of enteritis (maagdarmirritaties), refluxoesopahgitis (ontsteking van de slokdarm).
  • Niet geven aan personen met een zwakke schildklierwerking of hypothyreoïdie (vanwege de glucosilinaten die de schildklierfunctie kunnen verminderen).
  • Niet geven aan personen met nierziekten (werkt te prikkelend).
  • Niet geven aan kinderen onder de 4 jaar, vanwege de mogelijke irritatie van maag en darmen.
  • Niet geven aan zwangere vrouwen; slechts in kleine hoeveelheden culinair te gebruiken bij zwangerschap.
  • Vanwege een mogelijk bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep.
  • Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit