Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht berberine

Zuurbes, Berberis vulgaris, zuurdoorn, berberine, barberry
Zuurbessen, Berberis vulgaris, Berberis aristata, zuurdoorn, berberine, barberry

Geneeskracht van berberine

Vooral de wortels van zuurbes (berberis) zijn rijk aan vitamine C en berberine (de belangrijkste inhoudsstof).

Berberine ondersteunt de hartslag en kan ook helpen tegen ontstekingen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van berberine

Berberine in zuurbes heeft antimicrobiële en schimmelwerende capaciteiten. Door het vermogen van bacteriën af te remmen om zich aan cellen te hechten, kan zuurbes helpen bij de bescherming tegen vele infecties zoals blaasinfecties, urineweginfecties, maag- en darminfecties.

Berberine kan het cholesterol- en triglyceridengehalte verlagen, wat uitstekend is voor de gezondheid van het hart en het algemene welzijn.

Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening waarbij niet 1, maar een combinatie van 3 of meer van de volgende gezondheidsproblemen betrokken zijn: overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge triglyceridenniveaus, hoge bloeddruk of lage HDL (goede) cholesterol. Oxidatieve stress is in wezen een onbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun schadelijke effecten tegen te gaan of te ontgiften door middel van neutralisatie door antioxidanten. Berberine kan oxidatieve belasting verminderen, wat een belangrijke manier is om het metabool syndroom en alle mogelijke complicaties ervan te bestrijden.

Zuurbes verbetert de galafscheiding. Door het stimuleren van de galafscheiding is zuurbes uitstekend geschikt voor het verbeteren van de gezondheid van zowel de lever als de galblaas.
Berberine de inhoudsstof uit zuurbes kan de groei van bacteriën remmen, ontstekingen verminderen, heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Waarvoor kan zuurbes gebruikt worden

Dosering van zuurbes

  • De juiste dosis voor zuurbes is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor zuurbes vast te stellen.
Berberine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van zuurbes

  • Het gebruik in hoge dosis van de wortel is gevaarlijk door de hoge conentratie aan alkaloïden. Het gebruik van bes of blad is veilig (zuivere berberine moet met voorzichtigheid aangewend worden.
  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (stimuleert de baarmoeder).
  • Zuurbes vermijden bij irritatie van het maagdarmslijmvlies, vanwege een prikkelende werking.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit