Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht shiitake

Shiitake, Lentinula edodes, Japanse champignon, geurpaddenstoel, eikenzwam, Chinese black mushroom
Shiitake, Lentinula edodes, Japanse champignon, geurpaddenstoel, eikenzwam, Chinese black mushroom

Geneeskracht van shiitake

Shiitake is een paddenstoel dat zeer rijk is aan voedingsstoffen (vitamines, mineralen), een belangrijke inhoudsstof is polysacharide (alfa-glucanen), die de potentie hebben om de groei van tumoren af te remmen door de T-cellen van het afweersysteem te stimuleren.

Een ander belangrijke inhoudsstof van shiitake is het aminozuur L-ergothioneine (EGT), dat aangemaakt wordt in bepaalde schimmels (paddenstoelen) en bacteriën. Maar wordt ook gevonden in zwarte en rode bonen, haverzemelen, knoflook, lever en nieren. L-ergothioneine heeft uitzonderlijke eigenschappen om oxidatie stress te elimineren, dat een belangrijke rol speelt in veroudering. In tegenstelling tot andere antioxidanten kan L-ergothioneine tot in de cellen geraken doordat het een gen bevat met een code voor een transporteiwit.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van shiitake

Shiitake bevordert de toename van immuuncellen: gamma-delta-T-cellen en natural killer T-cellen. Ondersteunt het immuunsysteem van de darmen en vermindert ontstekingen. De concentratie van ontstekingseiwitten nemen af, terwijl de concentraties van anti-inflammatoire cytokinen (speelt een rol in de immuunafweer) toenemen.
Shiitake heeft het vermogen om het LDL-cholesterol te verlagen, het immuunsysteem te ondersteunen, de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen, kankercellen te bestrijden, het energieniveau en de hersenfunctie te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Waarvoor kan shiitake gebruikt worden

Dosering van shiitake

  • De juiste dosis voor shiitake is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor shiitake vast te stellen.
Shiitake bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van shiitake

  • Shiitake extracten kunnen maagklachten, bloedafwijkingen en huidzwelling (ontsteking) veroorzaken. Het kan ook leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor de zon, allergische huidreacties en ademhalingsproblemen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit