Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht pycnogenol

Pycnogenol zeeden pijnboom Pinus pinaster proanthocyanidines OPC's

Geneeskracht van pycnogenol

Pycnogenol is de handelsnaam van het gepatenteerde en gestandaardiseerde schorsextract van de zeeden of pijnboom (Pinus pinaster). De werkzame stoffen in pycnogenol kunnen ook worden geëxtraheerd uit andere bronnen, waaronder pindaschil, druivenpit en toverhazelaarschors.

Pycnogenol is rijk aan proanthocyanidines (OPC's), bioflavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit. OPC's kunnen de bloedvaten ontspannen, het risico op hartziekten verminderen en hebben een positieve invloed op het bindweefsel, huid en andere weefsels en organen. Ze beschermen het lichaam tegen (vroegtijdige) veroudering.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pycnogenol

Pycnogenol bevordert de bloedsomloop, stimuleert het immuunsysteem en is een krachtige antioxidant daardoor kan het beschermend optreden tegen de schadelijke inwerking van oxidatie door zuurstof op de cellen.

Pycnogenol vermindert de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en laat van HDL-cholesterol (goede cholesterol) toenemen, verhoogt de productie van stikstofmonoxide en remt vernauwingen van de slagaderen veroorzaakt door stresshormonen. Verbetert de conditie van de bloedvaten en stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, reguleert de doorstroming van de benen. Vermindert klachten van vermoeide en/of zware benen, spanning en/of pijnlijke benen.

Pycnogenol verbetert het verstandelijk vermogen, het positieve effect van pycnogenol is mogelijk te danken aan een betere doorbloeding in de hersenen, alsook de antioxidatieve capaciteit van het extract.

Proanthocyanidines (OPC's) in pycnogenol remmen de afgifte en synthese van bestanddelen die ontstekingen bevorderen, zoals histamine (mestcellen), zodat de klachten van bepaalde allergieën afnemen. OPC's remmen de afgifte van histamine door de mestcellen en heeft daardoor een positieve invloed op allergieën. Pycnogenol remt het enzym histidine-decarboxylase, dat verantwoordelijk is voor de productie van histamine. Dit wordt versterkt door het feit dat OPC's het enzym hyaluronidase blokkeert.

Pycnogenol remt het de werking van eiwit splitsende enzymen die in het lichaam vrijkomen bij ontstekingsprocessen en die de celmembranen beschadigen. Het beschermt de cellen ook tegen de giftige eigenschappen van glutamaat.

Pycnogenol beschermt collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren, waardoor ze zorgen voor een gladde, stevige huid, zorgt voor cosmetisch herstel, gaat huidveroudering tegen en bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor heeft pycnogenol een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen. Pycnogenol beschermt tegen zonnebrand.

Pycnogenol werkt ondersteunend bij veneuze insufficiëntie (onvoldoende afvoer van vocht en afvalstoffen) het zijn met name oudere vrouwen die te maken krijgen met dit probleem. Wanneer het niet behandeld wordt, kan het leiden tot zweervorming en necrose. Pycnogenol vermindert niet alleen het oedeem, maar helpt ook tegen de pijn en andere voorkomende symptomen bij aderproblemen.
Pycnogenol is een krachtige antioxidant die beschermt tegen de nadelige gevolgen van vrije radicalen, kan helpen om de symptomen te verminderen die gepaard gaan met chronische ontstekingen bij auto-immuunziekten en is een natuurlijk antihistaminicum (onderdrukt allergische reacties). Pycnogenol heeft het vermogen om stikstofmonoxide te verhogen, wat een aanzienlijk voordeel kan zijn bij erectiestoornissen, bij de communicatie tussen cellen in het immuunsysteem, in het centrale zenuwstelsel en hart en bloedvaten.

Waarvoor kan pycnogenol gebruikt worden

Dosering van pycnogenol

  • Neem pycnogenol verdeeld over de dag in, bij voorkeur tijdens de maaltijd. Pycogenol niet te laat op de dag innemen, sommigen kunnen er moeilijker van inslapen.
  • Dosering is afhankelijk naargelang de aandoening en kan daarom variëren van 1 mg tot zelfs 350 mg per dag.
Pycnogenol bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen pycnogenol

  • Pycnogenol is volkomen veilig, ook bij langdurig gebruik en in hogere doseringen.
  • Bijwerkingen ontbreken, afgezien van incidentele milde bijwerkingen die ook bij het gebruik van placebo worden gezien zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid.
  • Pycnogenol gaat niet gepaard met een verhoogde bloedingsneiging en heeft geen invloed op de INR (International Normalizated Ratio).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit