Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht monnikspeper (vitex agnus castus)

Monnikspeper
Monnikspeper, Vitex agnus castus, monk's pepper

Geneeskracht van monnikspeper

De gedroogde bessen en zaden van monnikspeper (vitex agnus castus) bevatten glycosides (zoals agnuside), diterpenen, flavonoïden (zoals casticine) en alkaloïden en voorlopers van verschillende hormonen. Vitex agnus castus kan de vrouwelijke hormoonspiegels van de voortplantingscyclus reguleren.

De bessen van monnikspeper hebben een muntachtige geur en een scherpe, lichte pepersmaak. De fijngemalen, gedroogde bessen kunnen peper vervangen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van monnikspeper

Gebruik van monnikspeper kan acne vulgaris verminderen, die sterk wordt beïnvloed door de vrouwelijke hormonale cyclus.

Monnikspeper bevordert een normale, regelmatige en evenwichtige menstruatie.

Monnikspeper kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties.

Monnikspeper-extract kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen.

Monnikspeper kan symptomen die kunnen optreden tijdens de menstruatie verminderen zoals vocht vasthouden, verstopping (constipatie), buikpijn, rugpijn, eetbuien, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Psychische en lichamelijke klachten van PMS en PMDD kunnen sterk verminderen.

Monnikspeper bevat fyto-progestageen (heeft dezelfde eigenschappen als progesteron) en remt vooral overdreven productie van het hormoon prolactine door de hypofyse, verhoogt de afscheiding van het LH (luteïniserend hormoon-, milde afremming van het FSH (follikelstimulerend hormoon). Monnikspeper kan ondersteunend werkend bij onvruchtbaarheid (infertiliteit) door hyperprolactinemie/corpus luteuminsufficiëntie.
Monnikspeper (vitex agnus castus) lijkt (direct en indirect) de hormonen te beïnvloeden die de voortplantingscyclus van vrouwen reguleren en wordt gebruikt om het premenstrueel syndroom te verlichten. In tal van onderzoeken blijkt monnikspeper effectief te zijn bij het verminderen van opvliegers, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, depressies, verschillende stemmingsstoornissen en zelfs krampen geassocieerd met premenstrueel syndroom.

Waarvoor kan monnikspeper gebruikt worden

Dosering van monnikspeper

  • Een dagdosis van 400 mg van een extract, gestandaardiseerd op 0,5% agnuside en 0,6% aucubine.
  • Vloeibaar extract (1:1 g/ml): 0,03-0,04 ml/dag.
  • Supplementen met monnikspeper-extract worden het beste ‘s morgens (eventueel op de lege maag) ingenomen. Therapeutische effecten bij inname van supplementen zijn te verwachten na ongeveer 3 maanden, sommige vrouwen merken pas een effect na 4 tot 6 maanden. De klachten kunnen terugkomen als de behandeling wordt gestaakt.
Monnikspeper (vitex agnus castus) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen monnikspeper

  • Er zijn geen interacties met geneesmiddelen beschreven. Gezien het werkingsmechanisme wordt het gebruik van monnikspeper-extract afgeraden bij een behandeling met dopamine-antagonisten (antipsychotica) of dopamine-agonisten (Parkinsonmedicatie).
  • Monnikspeper-extract kan de werking beïnvloeden van hormoonpreparaten (anticonceptiepil, hormonale suppletietherapie, IVF-behandeling). Het gebruik van monnikspeper is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap. Als Vitex agnus castus wordt ingenomen om de kans op zwangerschap te vergroten, dient het gebruik gestopt te worden na de eerste gemiste menstruatie. Gebruik van monnikspeperpreparaten tijdens het geven van borstvoeding is omstreden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit