Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht groene thee

Groene thee, green tea, Camellia sinensis
Groene thee, Camellia sinensis, Thea sinensis, Camellia thea, Camellia theifera, Thea viridis, Camelli thea watt, Camellia theifera, Thea bohea, Thea stricta jassamica, Camellia bohea, theestruik, Chinese thee, Ceylon thee, bladjesthee, green tea, witte thee

Geneeskracht van groene thee

De bladeren en bloemknoppen van groene thee bevatten de meest werkzame inhoudsstoffen EGCG (epigallocathechinegallaat), L-theanine en cafeïne (ook theïne genoemd). Groene thee wordt bereid door de theeblaadjes bij hoge temperaturen te stomen en vervolgens te drogen. Dit proces zorgt ervoor dat de belangrijke polyfenolen niet verloren gaan. Tijdens het fermentatieproces van theebladeren (de manier waarop zwarte thee wordt gemaakt) gaan deze polyfenolen, grotendeels verloren door oxidatie.

Polyfenolen kunnen ontstekingen en zwellingen voorkomen, het kraakbeen tussen de botten beschermen en gewrichtsdegeneratie verminderen. Ze lijken ook in staat te zijn om infecties met het humaan papillomavirus (HPV) te bestrijden en de groei van abnormale cellen in de baarmoederhals (cervicale dysplasie) te verminderen.

Groene thee bevat 2% tot 4% cafeïne, wat het denken en de alertheid beïnvloedt, de urineproductie verhoogt en de functie van boodschappers van de hersenen die belangrijk zijn bij de ziekte van Parkinson kan verbeteren. Cafeïne zou het zenuwstelsel, het hart en de spieren stimuleren door het vrijkomen van bepaalde chemische stoffen in de hersenen, de zogenaamde neurotransmitters te verhogen.

EGCG (epigallocathechinegallaat) zijn krachtige antioxidanten en vrije radicalenvangers, verhogen indirect de antioxidantencapaciteit door het verhogen van de aanmaak van antioxidantenzymen, binden zware metalen, bevorderen de afbraak en uitscheiding van gifstoffen, werkt ontstekingsremmend, verbetert de weerstand, vermindert allergieën, heeft antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, gaat tandbederf en een slechte adem tegen, helpt bij gewichtsbeheersing, bevordert een gezonde darmflora, remt het ontstaan van kanker, vermindert (oxidatie) stress, beschermt het hart en bloedvaten, atherosclerose, hypercholesterolemie en hoge bloeddruk, beschermt de nieren, huid, ogen, botten, gewrichten.

L-theanine is een aminozuur dat voorkomt in groene thee. Theanine heeft een chemische structuur dat sterk lijkt op glutamaat (een van nature voorkomend aminozuur in het lichaam dat helpt zenuwimpulsen in de hersenen door te geven). Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel, is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors en werkt stimulerend op andere zenuwcellen. Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine en glutamaat). L-theanine is een stof met rustgevende en immuunstimulerende eigenschappen, heeft invloed op elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt L-theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt. L-theanine komt slechts in geringe mate voor in theebladeren (tussen de 2 en 50 %). Een effectieve dosering kan alleen bereikt worden met supplementen.

Oolong thee, rode thee en zwarte thee zijn door het proces van oxideren arm aan polyfenolen en niet geschikt voor therapeutische doeleinden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van groene thee

Groene thee optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding. Groene thee helpt bij gewichtsbeheersing en beschermt de lever tegen een groot aantal gifstoffen, stimuleert het ontgiftingsmechanismen en remtde lipide-peroxidatie die door gifstoffen in de lever op gang gebracht worden.

Groene thee bevat polyfenolen die de activiteit van osteoblasten verhogen (cellen die de botopbouw stimuleren) en verminderen osteoclasten (cellen die de botafbouw bevorderen).

Groene thee kan de negatieve effecten van westerse voeding op het geheugen verminderen. EGCG blijkt de door westerse voeding geïnduceerde neuroinflammatie en insulineresistentie tegen te gaan. Groene thee heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, ondersteunt het hart en bloedvaten, gunstig voor de bloeddruk en stimuleert de bloedcirculatie.

Groene thee heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.

Groene thee ondersteund het hart en bloedvaten ondersteund en beschermd tegen tegen oxidatieve stress, aderverkalking, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.
Groene thee bevat EGCG, een krachtige catechine dat in staat is om reactieve zuurstof en vrije radicalen te neutraliseren en L-theanine dat verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine en glutamaat) positief kan beïnvloeden. De lijst van gezondheidseffecten van groene thee is indrukwekkend. Zo kan groene thee onder meer de vetverbranding bevorderen en kan het de bloedsuikerspiegel en cholesterolspiegel ondersteunen.

Waarvoor kan groene thee gebruikt worden

Dosering van groene thee

  • Tussen de 150 mg tot 1500 mg groene thee-extracten per dag, naar gelang de aandoening. Neem groene thee-extract tijdens de maaltijd in, niet op nuchtere maag.
Groene thee bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van groene thee

  • De meest voorkomende neveneffecten van groene thee zijn slapeloosheid, onrust en nervositeit, veroorzaakt door de cafeïne in groene thee.
  • Het stimulerende effect van groene thee is echter duidelijk minder dan dat van koffie. Gemiddeld bevat een kop groene thee 50 mg cafeïne. Koffie kan tot 150 mg cafeïne bevatten.
  • Andere bijwerkingen van groene thee zijn, ook in hoge doseringen, niet geconstateerd.
  • Ook de 5000 jaar lange ervaring met het drinken van groene thee heeft geen bijwerkingen aan het licht gebracht.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit