Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht lycopeen

Lycopeen

Geneeskracht van lycopeen

Lycopeen (carotenoïde) is een rode pigment, een natuurlijke stof dat bepaalde groente en fruit een rode kleur geeft. Net als andere carotenoïden is lycopeen een in vetoplosbare voedingsstof, wat betekent dat het beter wordt opgenomen als het wordt geconsumeerd naast vetten, zoals avocado's, olijfolie of zaadoliën. Het voedsel met de hoogste concentratie lycopeen is de tomaat, hoewel het ook in veel ander plantaardig voedsel voorkomt.

Lycopeen is een krachtige antioxidant die de cellen kunnen beschermen tegen schade. De antioxiderende eigenschappen van lycopeen kan het lichaam beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door pesticiden. Lycopeen Kan de lever en bijnierschors beschermen tegen veel voorkomende gezondheidsproblemen door het insecticide dichloorvos (DDVP of 2,2-dichloorvinyldimethylfosfaat).

Mononatriumglutamaat (MNG of MSG) komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit. In vrije vorm heeft MNG een hartige smaak en wordt daardoor gebruikt als smaakversterker. MNG geeft vaak bijwerkingen zoals hoofdpijn, blozen, zweten, druk in het gezicht, gevoelloosheid, misselijkheid en zwakte. Deze symptomen zijn voornamelijk neurologisch omdat MNG werkt als een excitotoxine, een stof die neuronen stimuleert tot afsterven, wat leidt tot schade aan de hersenen. Lycopeen kan deze neuronen beschermen door het proces van geprogrammeerde celdood te remmen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lycopeen

Lycopeen kan echter wel geprogrammeerde celdood bespoedigen bij schimmelcellen, zoals bijvoorbeeld candidiasis. Dit is effectief voor zowel candidiasis in de mond als vaginale schimmelinfecties.

Lycopeen beschermt de ogen tegen oxidatieve stress, lycopeen kan in de meeste gevallen cataract voorkomen of vertragen. Lycopeen heeft ook een groot effect op de chemische processen die leiden tot leeftijdsgebonden netvliesdegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen.

Neuralgie (zenuwpijn) is een complexe pijnaandoening die wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging die vaak gepaard gaat met beschadiging van zacht weefsel. Neuralgie kan ontstaan door veel oorzaken, van alcoholisme tot amputatie van ledematen tot diabetes. Het komt soms idiopathisch voor, wat betekent dat er geen duidelijke oorzaak is. Lycopeen heeft pijnremmende eigenschappen. Een hoge inname van lycopeen, heeft een krachtig potentieel om chronische pijn bij neuralgie te verlichten.

Lycopeen heeft de potentie om het begin en de progressie van de ziekte van Alzheimer te vertragen door celbeschadiging te corrigeren en gezonde cellen te beschermen. Lycopeen vertoont ook herstellende eigenschappen tegen epileptische aanvallen.

Lycopeen kan het hart beschermen tegen een groot aantal aandoeningen. Lycopeen kan hoge bloeddruk normaliseren, voorkomen van verschillende cardiovasculaire aandoeningen, zoals coronaire hartziekten, verminderde bloedtoevoer naar het hart en atherosclerose. Over het algemeen worden hoge niveaus van lycopeen in de bloedbaan geassocieerd met een lager sterftecijfer bij mensen met het metabool syndroom, een combinatie van aandoeningen die leiden tot hartaandoeningen.

Lycopeen vertraagt de apoptose (celdood) die ervoor zorgt dat botten verzwakken en versterkt de cellulaire architectuur van botten, waardoor ze gezonder en sterker worden.
Lycopeen is een krachtige antioxidant die onze gezondheid kan bevorderen. meestal zijn bewerkte tomaten zoals ketchup, tomatenpuree en sauzen rijker aan lycopeen dan verse tomaten. Lycopeen is weliswaar gezond maar bewerkt voedsel bevat ook minder gezonde ingrediënten. Een haalbare optie om te zorgen voor voldoende inname van lycopeen zijn supplementen.

Waarvoor kan lycopeen gebruikt worden

Dosering van lycopeen

  • Doses variëren naargelang de aandoeningen, 4 mg tot 30 mg per dag.
Lycopeen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van lycopeen

  • Geen bijwerkingen gemeld bij gebruik van lycopeen.
  • Dagelijkse supplementen die tot 120 mg lycopeen bevatten, worden tot een jaar lang veilig bevonden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit