Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht rammenas

Rammenas, Raphanus sativus, zwarte radijs, black radish
Rammenas, sativus, zwarte radijs, black radish

Geneeskracht van rammenas

Rammenas is rijk aan vitamine C, foliumzuur, kalium, vitamine B6 , vitamine B2, magnesium, koper en calcium. Rammenas bevat ook unieke bioactieve verbindingen zoals glucosinolaten (mosterdglycosiden).

De meeste koolsoorten bevatten glucosinolaten (natuurlijke pesticiden). Wanneer men rammenas versnijdt, vermeerdert het aantal glucosinolaten, omdat de rammenas zich probeert te beschermen. Groenten die bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen bevatten minder natuurlijke pesticiden, omdat bespoten planten deze stoffen niet hoeven aan te maken. De meeste glucosinolaten gaan verloren tijdens het koken.

Glucosinolaten hebben de potentie het lichaam te beschermen tegen de werking van kankerverwekkende stoffen. Glucosinolaten zorgen ervoor dat het lichaam meer van een bepaald soort eiwit aanmaakt. Deze eiwitten maken giftige stoffen in het lichaam onschadelijk. Maar zeer grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen in de darm worden omgezet in schadelijke stoffen die de werking van de schildklier remmen. Echter bij normaal gebruik of bij een normale dosering van een supplement is er geen gevaar.

Rammenas is te vergelijken als een grote radijs, kan rauw gegeten worden in salades en rammenas kan ook klaargemaakt worden zoals rapen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rammenas

Glucosinolaten uit kruisbloemige groenten zoals rammenas, zijn in verband gebracht met een lager risico op kanker en op hart- en vaatziekten.

Rammenas werkt als een natuurlijk decongestivum (doet gezwollen slijmvliezen slinken) en is vooral nuttig bij chronische bronchiale opflakkeringen, sinusitis en astma.

Rammenas reinigt het spijsverteringsstelsel en helpt bij het afbreken en afvoeren van voedsel en gifstoffen die in de loop van de tijd zijn opgebouwd. Rammenas heeft een kalmerend effect op het spijsverteringsstelsel en kan een opgeblazen gevoel en indigestie verlichten. Ook helpt de ontgiftende aard van rammenas de symptomen van stapels snel te verlichten.

Rammenas kan de urineproductie verhogen en ontstekingen en een branderig gevoel tijdens het plassen genezen. Regelmatige consumptie van radijs zuivert de nieren en remt infecties in de nieren en urinewegen.
Rammenas is goed voor de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend.

Waarvoor kan rammenas gebruikt worden

Dosering van rammenas

  • De juiste dosis voor rammenas is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor rammenas vast te stellen.
Rammenas bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van rammenas

  • Niet geven aan personen met verminderde schildklierwerking.
  • Te vermijden bij galstenen, tenzij op voorschrift en onder controle van een deskundige.
  • Niet innemen bij obstructie van de galwegen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit