Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht guarana

Guarana, Paullinia cupana, guaranastruik, quarana, quarane
Guarana, Paullinia cupana, guaranastruik, quarana, quarane

Geneeskracht van guarana

De zaden van guarana bevatten de inhoudsstof guaranine dat bestaat uit cafeïne gebonden aan tanninen en bevat verder sporen van theobromine, theofylline, xanthine en hypoxanthine.

Guarana bevat meer cafeïne dan koffiebonen en wordt daarom vooral gebruikt als stimulerend middel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van guarana

Guarana verbetert mogelijk het verstandelijk vermogen.

Guarana werkt als een stimulerend middel en beïnvloedt de activiteit van bepaalde neurotransmitters in de hersenen om het energieniveau te verhogen.

Dankzij het gehalte aan cafeïne en antioxidanten helpt guarana de huid te beschermen tegen UV-straling, vertraagt het verouderen van de huid en bevordert de bloedsomloop en doorbloeding. Guarana kan huidverslapping verminderen en rimpels onder en rond de ogen minimaliseren.

Guarana wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen, de cafeïne in guarana kan de stofwisseling stimuleren en de aanmaak van vetcellen vertragen.
Guarana bevat 3 stimulerende inhoudsstoffen: cafeïne, theophylline en theobromine die samen guaranine vormen. Guaranine wordt langzaam door het lichaam opgenomen waardoor men zich over een periode van wel 4 tot 8 uur energieker kan voelen. Bovendien zijn er geen pieken en dalen in het energiepeil, zoals bijvoorbeeld bij koffie.

Waarvoor kan guarana gebruikt worden

Dosering van guarana

  • De juiste dosis voor guarana is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor guaranavast te stellen.
Guarana bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van guarana

  • Slapeloosheid, onrust, spijsverteringsproblemen, onregelmatige hartslag, hoofdpijn en misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen.
  • Niet geven bij hartaandoeningen en hartritmestoornissen.
  • Niet geven bij hoge bloeddruk.
  • Niet geven bij verhoogde schildklierwerking.
  • Niet geven bij oogbaloverdruk.
  • Niet geven bij psychologische en psychiatrische aandoeningen, vanwege een verhoogde kans op verergering van depressiviteit of verhoogde kans op angstneurose.
  • Niet geven aan zwangere vrouwen (theoretische kans op lager geboortegewicht en vroeggeboorte) en aan zogende vrouwen (cafeïne komt in de moedermelk terecht aan de helft van de plasmaconcentratie van de moeder).
  • Niet geven bij maagdarmzweren.
  • Niet geven bij ernstige nieraandoeningen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit