Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht van cichorei

Cichorei, Cichorium intybus, suikerij, bitterpeen, bittere pee, witte poot, wild chicory
Cichorium intybus, suikerij, bitterpeen, bittere pee, witte poot, wild chicory

Geneeskracht van cichorei

Cichorei bevat de inhoudsstof inuline, een soort vezel (prebiotica) dat voorkomt in cichorei, tarwe, uien, bananen, prei, artisjokken en asperges. De inuline uit cichoreiwortels wordt het meest gebruikt. Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag en is belangrijk voor de opname van mineralen. Inuline stimuleert een betere darmflora, met name de bifidobacteriën in de dikke darm.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cichorei

Inuline fermenteert en voedt op natuurlijke wijze de gezonde darmflora (bacteriële organismen, in het bijzonder de bifidobacteriën). Inuline stimuleert bacteriën om te groeien, wat leidt tot significante positieve veranderingen in de samenstelling van de darmflora en significante afname van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Door zijn chemische samenstelling vormt inuline, wanneer het met vloeistof wordt gemengd, een romige gel die ideaal is voor een natuurlijke ontlasting en geeft inuline een structuur die vergelijkbaar is met lipiden (vetten) die ook helpen bij het smeren van het spijsverteringskanaal en vermindert het risico op constipatie en verbetert de stoelgang.

Inuline vormt een gel-achtige stof in het spijsverteringskanaal, dit vertraagt het proces van voedsellediging uit de maag, inuline leidt ook tot een toename van specifieke peptiden die betrokken zijn bij het verminderen van het hongergevoel. Het resultaat is dat u zich na het eten langer vol voelt en minder honger lijdt.

Inuline heeft een licht zoete smaak, vergeleken met suiker (sacharose of sucrose) ongeveer 10 x minder zoet. Cichorei die grootste bron is van inuline, heeft overeenkomsten met de suikerbiet waaruit suiker wordt gewonnen. Dezelfde methode wordt gebruikt voor de extractie van inuline, hoewel de smaak van inuline minder sterk is dan die van suikerbieten. Inuline kan worden gebruikt in recepten om suiker, vet en meel te vervangen, waardoor er gezondere, calorie-armere maaltijden of snacks kunnen gemaakt worden. Inuline bevat ongeveer 25 tot 35 % suiker en zetmeel dat op dezelfde manier werkt als meel op basis van granen. Omdat het niet verteerbaar is en een gel vormt wanneer het gemengd wordt met vloeistof, kan het gebruikt worden in plaats van olie (de reden waarom je het in sommige magere kazen, sauzen, soepen en specerijen kunt vinden).

Inuline absorbeert gifstoffen en cholesteroldeeltjes, dit is waarom een vezelrijk dieet gekoppeld wordt aan een gezond hart. Oplosbare vezels zoals inuline, kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op slagaderverkalking, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom verminderen.
Inuline is een voedingsvezel met een gunstig effect op de darmflora en werkt ondersteunend bij het gebruik van probiotica. Inuline komt van nature voor in de wortels van planten zoals alant, cichorei, aardpeer, paardenbloem, schorseneer en artisjok. Omdat deze groenten minder dan vroeger worden gegeten is de huidige voeding armer aan inuline.

Waarvoor kan cichorei gebruikt worden

Dosering van cichorei

  • Inuline kan zeer eenvoudig worden toegevoegd aan gewone voedingsmiddelen zonder dat dit de smaak beïnvloedt.
  • Volwassenen: ongeveer 10-15 gram per dag.
Inuline bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van cichorei

  • Kan winderigheid veroorzaken en spijsverteringsproblemen
  • Het is een goed idee om inuline geleidelijk aan toe te voegen aan uw dieet om de effecten ervan te testen en vooral ook om genoeg water te drinken
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit