Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht resveratrol

Resveratrol

Geneeskracht van resveratrol

Resveratrol is het best onderzochte salvestrol. Salvestrolen zitten in groenten, fruit en kruiden en dan vooral in biologisch geteelde gewassen. Salvestrolen zijn afweerstoffen (fytoalexinen) die planten beschermen tegen schimmels en vraatzuchtige insecten.

Pterostilbeen is structureel verwant aan resveratrol (een fyto-alexine uit druiven) en heeft vergelijkbare gezondheidsbevorderende eigenschappen. Pterostilbeen heeft echter diverse voordelen boven resveratrol: de biologische beschikbaarheid is veel hoger en verblijft veel langer in het lichaam. Bovendien is de orale absorptie, cellulaire opname en metabole stabiliteit beter dan van resveratrol. Factoren die hierbij een rol spelen zijn een betere vetoplosbaarheid en minder snelle afbraak en uitscheiding. Pterostilbeen wordt beschouwd als de nieuwe generatie resveratrol.

Groenten en fruit bevatten tegenwoordig naar schatting 80% minder salvestrolen dan zo’n 60 jaar geleden. Vooral groenten, fruit en kruiden met een bittere of zure smaak bevatten veel salvestrolen. Bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt op geteelte groenten en fruit, hebben het gehalte salvestrolen drastisch doen dalen. Ook plantenselectie en plantenveredeling hebben er tevens voor gezorgt dat planten die van nature veel bittere salvestrolen bevatten niet veel meer worden geteelt, omdat mensen liever zoete spruitjes eten dan de bittere variant. Een supplement met resveratrol of salvestrolen is dan ook een belangrijke aanvulling op de voeding.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van resveratrol

Resveratrol beschermt de zenuwcellen tegen de giftige eigenschappen van glutamaat. Daarbij komt nog dat resveratrol de activiteit van het lichaamseigen enzym SOD (SuperOxideDismutase is één van de allerkrachtigste antioxidant enzym) versterkt en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en apoptose (geprogrammeerde celdood).

Resveratrol beschermt hart en bloedvaten, ontstekingen liggen aan de basis van diverse chronische aandoeningen, waaronder aderverkalking. Resveratrol vermindert risico's van hart- en vaatziekten.

Resveratrol beschermt het hart en bloedvaten, door het remmen van onvoldoende doorbloeding en de schadelijke gevolgen ervan, bevordert vaatverwijding, beschermt het vaatendotheel, remt LDL-oxidatie en samenklonteren van bloedplaatjes en gaat atherosclerose tegen.

Overgewicht: SIRT1-gen is belangrijk voor de vetstofwisseling. Een hogere SIRT1-activiteit remt de vorming en bevordert de afbraak van wit vetweefsel. Bij slanke vrouwen is geconstateerd dat de SIRT1-expressie in onderhuids vetweefsel meer dan 2 x zo hoog is als bij vrouwen met obesitas. Resveratrol verhoogt de SIRT-1 activiteit in vetweefsel met een factor 8 of meer.

Slecht werkende lichaamsfuncties die verouderingsprocessen versnellen blijken onder andere samen te hangen met de afname van de energieproductie in cellen. Net als caloriebeperking, induceert resveratrol genen die zorgen voor vorming van meer en/of grotere mitochondriën. Dit stimuleert de energieproductie in de cellen, waarbij naar verhouding minder zuurstof wordt verbruikt en minder vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. Daarnaast verbetert resveratrol de overleving op de lange termijn van (onvervangbare) cellen door verbetering van de stofwisseling, verdediging- en reparatieprocessen en remming van geprogrammeerde celdood.
Resveratrol verlaagt de bloedglucose- en insulinespiegels, vermindert leververvetting, verbetert de mitochondriale functie (de energiecentrale van een cel), vermindert ontstekingsmediatoren in bloed en verbetert de energiestofwisseling.

Waarvoor kan resveratrol gebruikt worden

Dosering van resveratrol

  • Resveratrol: de dosis per dag komt neer op 1,82 mg/kg. Voorbeeld: iemand van 75 kg heeft een dagdosis van 137 mg).
Resveratrol bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van resveratrol

  • Resveratrol en pterostilbeen zijn veilig in de geadviseerde dosering.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit