Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht zoethout

Zoethout, Glycyrrhiza glabra
Zoethout, Glycyrrhiza glabra, kalissiehout, klishout, kenthout, bitterzoet, licorice

Geneeskracht van zoethout

De belangrijkste inhoudsstoffen uit de ongeschilde, gedroogde wortel van zoethout zijn flavonoïden, coumarines, triterpenoïden, stilbenoïden en glabradine. De zoete smaak in zoethout komt van triterpenoïde glycyrrhizine (glycyrrhizinezuur) dat 30 tot 50 x zoeter kan zijn dan suiker.

Glycyrrhizinezuur is een krachtig ontstekingsremmend, mild laxerend en slijmoplossend. Coumarines en stilbenoïden zijn polyfenolen die ontstekingsremmend en antibiotisch werken.

Triterpenoïden bevatten soms steroïden.

Glabradine werkt ontstekingsremmend, heeft effect op de stofwisseling en functioneert als een fyto-oestrogeen.

In de Chinese geneeskunde wordt de ontstekingsremmende eigenschappen van zoethoutwortel gebruikt voor veel toepassingen die de wetenschap heeft bevestigd zoals hoesten, verkoudheid, maag- en darmproblemen en problemen met de vrouwelijke voortplantingsproces.

Zoethout wordt gebruikt om voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten op smaak te brengen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zoethout

Zoethout werkt effectief tegen dyspepsie (spijsverteringsstoornis) zoals brandend maagzuur, misselijkheid, indigestie en maagpijn. Zoethout werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en werkt verzachtend op het maag- en darmslijmvlies en beschermt tegen maagzweren.

Zoethout ondersteunt de bijnier, verlengt de werking van cortisol, vermindert de uitscheiding van corticosteroïden. Zoethout werkt ondersteunend bij bijnierzwakte met uitputting.

Zoethout heeft een oestrogeenachtig werking en kan toegepast worden bij menstruatie- en vruchtbaarheidsgerelateerde problemen, onder andere als een natuurlijke remedie voor PMS.
Zoethout is een veelzijdig kruid dat ook binnen de Ayurveda veel wordt gebruikt. Eén van de belangrijkste verbindingen in zoethout is de aan suiker gebonden vorm van glycyrrhinezuur. Deze verbinding is zeer relevant bij het consumeren van pure zoethoutextracten vanwege de goede opname en het relatief hoge gehalte, maar kan ook testosteron verlagen en cortisol verhogen. Beide effecten zijn dosisafhankelijk en gaan niet gepaard met enige toxicologische effecten (en worden omgekeerd na stopzetting van zoethout).

Waarvoor kan zoethout gebruikt worden

Dosering van zoethout

Jeukende en ontstoken huid (eczeem)

  • Gelproducten met 1% of 2% zoethoutwortelextract 3 x daags gedurende 2 weken

Maagklachten

  • Iberogast (Steigerwald) 1 ml 3 x daags, 4 weken gebruiken
Zoethout bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van zoethout

  • Vanwege de aldosteron-achtige eigenschappen (verhoogde retentie van natrium, verhoogde uitscheiding van kalium): niet geven bij hypertensie (hoge bloeddruk) en hypernatriëmie (hoge natriumspiegel); niet geven bij oedemen (vochtophoping); niet geven bij hypokaliëmie (lage kaliumspiegel); niet geven bij misselijkheid en braken; niet geven bij nierinsufficiëntie; niet geven bij hartziekten (hartzwakte, hartritmestoornissen); niet geven aan diabetici (omdat diabetici die met insuline worden behandeld al de neiging hebben tot hypokaliëmie; tevens door de suikers; glycyrrhizine zelf mag alleen in beperkre mate als vervangend zoetmiddel)
  • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen (er zijn geen studies): door de fyto-oestrogene stoffen, door mogelijke interferentie met het metabolisme van steroïde hormonen, door een mogelijke baarmoederstimulerend effect
  • Niet geven bij hepatitis, galblaasaandoeningen, cholestatische leveraandoeningen en levercirrhose
  • Niet langer innemen dan 4 tot 6 weken zonder medisch advies
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer)
  • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel er tot nu toe geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten toe te schrijven als de synthetische oestrogenen).

Reacties

    Powered By ConvertKit