Doorgaan naar hoofdcontent

Menopauze natuurlijk behandelen

Menopauze

Amerikaanse sneeuwbal

Amerikaanse sneeuwbal (Viburnum lantana) werkt krampwerend, ontzwellend, ontspannend en kalmerend op de organen van het kleine bekken, vooral op de baarmoeder. Amerikaanse sneeuwbal kan daardoor toegepast worden bij menstruatiepijn, om de baarmoeder te herstellen na de bevalling, klachten tijdens de menopauze en bij maagdarmkrampen.

DIM

DIM (diindolylmethaan) zorgt dat oestrogeenmetabolieten zich beter kunnen binden aan specifieke eiwitten, waardoor hormonale schommelingen die symptomen van de menopauze veroorzaken, kunnen stabiliseren.

Dong quai

Dong quai (Chinese engelwortel) kan de symptomen die ontstaan bij de overgangsklachten zoals opvliegers en overmatig zweten, verminderen omdat dong quai een lichte oestrogene werking heeft en hierdoor de hormoonspiegels kan normaliseren.

Hop

Hopbellen (Humulus lupulus) helpen de symptomen van hormonale veranderingen te verminderen, die optreden als gevolg van de menopauze.

Maca

Maca is een adaptogene plant (adaptogenen spelen in op de behoefte van het lichaam). Maca stimuleert de lichaamseigen aanmaak van oestrogenen. Maca zelf bevat geen fyto-oestrogenen en daarom een veilig alternatief. Vanwege de adaptogene eigenschappen en regulerende functie van maca op de hormoonklieren is het een belangrijke kandidaat voor de holistische behandeling van peri- en postmenopauzale klachten. Maca kan een gunstig effect hebben op de botdichtheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een extract van maca effectief is ter preventie van botontkalking als de oestrogeen aanmaak wegvalt. Een lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze is een oorzaak van osteoporose.

Maretak

Maretak (Viscum album) wordt toegepast om de symptomen tijdens de menopauze te verlichten, zoals vermoeidheid en slaapproblemen en om hormonen te reguleren wanneer een vrouw onregelmatige menstruaties ervaart.

Rode klaver

Isoflavonen (fyto-oestrogenen) uit rode klaver kunnen omgezet worden in natuurlijke oestrogenen, die zich kunnen binden aan oestrogeenreceptoren. Daardoor kan rode klaver de botresorptie (onttrekking van calcium uit het botweefsel ) onderdrukken, de botvorming stimuleren bij vrouwen in de menopauze en het stimuleren van onderontwikkelde borsten (te kleine borsten) en de borsten vooral verstevigen.

Soja

Soja isoflavonen kunnen toegepast worden bij pijnlijke borsten, ter voorkoming van opvliegers, menopauze, premenstrueel syndroom (PMS) en migraine tijdens de menstruatie.

Zilverkaars

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) wordt gebruikt bij menstruele klachten (PMS), menstruatieklachten en overgangsklachten. Zilverkaars stimuleert de neurotransmitters van het zenuwstelsel en bindingen aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars bevat fyto-oestrogenen, vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen. Uit een goed gecontroleerd onderzoek bleek dat vrouwen na 12 weken meer baat hadden bij het zilverkaarsextract dan bij hormonale suppletietherapie. Vooral het aantal opvliegers nam door het gebruik van zilverkaars extract sterk af, verlicht depressieve gevoelens en angst tijdens de menopauze. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat de effecten van suppletie merkbaar worden.

Zoethoutwortel

Zoethout heeft een oestrogeenachtig werking en kan toegepast worden bij menstruatie- en vruchtbaarheidsgerelateerde problemen, onder andere als een natuurlijke remedie voor PMS.

Reacties

    Powered By ConvertKit