Doorgaan naar hoofdcontent

Aardappelsap

Aardappelsap, Solanum tuberosum, aardappel, pieper, patat, potato

Geneeskracht van aardappelsap

Aardappelsap is erg alkalisch (alkalisch is een ander woord voor basisch en is het tegenovergestelde van zuur), zodat het een ideale natuurlijke optie is bij spijsverteringsproblemen en maagproblemen. Aardappelsap is ook nuttig om ons lichaam te ontzuren, hierdoor kan het preventief ingezet worden bij verschillende ziekten.

Groene, onrijpe aardappelen en spruitende aardappelen dienen vermeden te worden door hun gehalte aan toxische alkaloïden zoals de giftige stof solanine, deze zijn schadelijk voor slijmvliezen van maag en darmen en kunnen leiden tot koorts, verwardheid, verlaagde bloeddruk en te snel ademen.

De aardappelschil bevat een stof dat kan voorkomen dat bacteriën zich hechten aan cellen.

Aardappelen zijn een bron van vitamine C, ijzer, riboflavine en koolhydraten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aardappelsap

Aardappelsap helpt om hoge niveaus van vetten in het bloed te verminderen, op een natuurlijke en effectieve manier.

Antioxidanten in aardappelsap zijn goed om afvalstoffen te verwijderen die zich opstapelen in de lever.

Aardappelsap heeft een ontstekingsremmende werking en kan hierdoor de symptomen van te veel aan urinezuur, jicht en gewrichtspijnen verlichten.

Aardappelsap helpt bij maagontsteking en maagzweren dat veroorzaakt kan worden door slechte eetgewoonten, medicijnen, Helicobacter Pylori en neutraliseert overmatig maagzuur.

Aardappelsap bevat verschillende voedingsstoffen die kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen zoals zure reflux (brandend maagzuur) en symptomen verminderen van sommige maagdarm aandoeningen.

Waarvoor kan aardappelsap gebruikt worden

Dosering van aardappelsap

  • 3 x per dag een glas aardappelsap, voor de helft verdund met water

Bijwerkingen en waarschuwingen van aardappelsap

  • Groene, onrijpe aardappelen en spruitende aardappelen dienen vermeden te worden door hun gehalte aan toxische alkaloïden die schadelijk zijn voor de slijmvliezen van maag en darmen, wat kan leiden tot koorts, verwardheid, bloeddrukval en te snel ademen. Drink daarom ook niet meer aardappelsap dan nodig.
  • Zwangere vrouwen vermijden het best groene, onrijpe aardappelen en spruitende aardappelen, vanwege het feit dat mogelijke misvormingen veroorzaken kunnen worden bij de foetus.
  • Gekookte aardappelen (tenzij jonge aardappelen in de schil) en zeker verwerkte aardappelen (puree, gebakken, frieten,...) hebben een hoge glycemische index en passen niet in een afslankend dieet.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Solanum tuberosum, aardappelsap, aardappel, pata, pieper, potato, Irish potato, pomme de terre, patate, kartoffel, erdapfel, solanaceae

Herkomst van de aardappel

De aardappel komt oorspronkelijk uit de Peruaanse en Boliviaanse hoogvlakte.

Beschrijving van de aardappel

Aardappelen hebben samengestelde bladeren die spiraalvormig zijn gerangschikt. Elk blad is 20 tot 30 cm lang, bestaat uit een eindblad en 2 tot 4 paar blaadjes. De witte, lavendelkleurige of paarse bloemen hebben 5 samengestelde bloemblaadjes en gele meeldraden. De vrucht is een kleine giftige bes met talrijke zaden.

Aardappels in de keuken

Aardappelen worden gekookt, gebakken of gepureerd gegeten. Ze worden ook vermalen tot aardappelmeel, gebruikt bij het bakken en als verdikkingsmiddel voor sauzen.

Reacties

    Powered By ConvertKit