Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-cysteïne

L-cysteïne

Geneeskracht van L-cysteïne

NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat het lichaam zelf kan aanmaken uit de aminozuren L-methionine en L-serine, er is ook genoeg foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 nodig om dat mogelijk te maken.

De synthese van L-cysteïne in ons lichaam is onder bepaalde omstandigheden onvoldoende om in de behoefte te voorzien.

L-cysteïne, L-glutamine en L-glycine zijn nodig om glutathion te kunnen aanmaken. Glutathion is één van de krachtigste lichaamseigen antioxidant.
 
Het supplement NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) heeft als voordeel boven L-cysteïne dat het beter wordt verdragen, een hogere biologische beschikbaarheid heeft en minder gevoelig is voor oxidatie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-cysteïne

L-cysteïne speelt een cruciale rol in het ontgiftingsmechanismen van ons lichaam. Giftige metalen putten glutathionspiegels uit. L-cysteïne kan worden gebruikt om bijwerkingen te helpen voorkomen die worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld paracetamol), drugs (bijvoorbeeld alcohol) en giftige chemicaliën, door de glutathionspiegels te herstellen.

L-cysteïne splitst de zwavelbruggen in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan en het slijm verdunt dat zich ophoopt in de bronchiale buizen. Hierdoor werkt cysteïne slijmoplossend, verbetert een beperkte luchtstroom die het moeilijk maakt om te ademen. L-cysteïne kan de symptomen verminderen bij abnormale ontstekingsreacties in de longen. Dit kan nuttig zijn als men last heeft van allergieën of bij luchtwegaandoeningen.

L-cysteïne bevordert het natuurlijke afweersysteem door cellulaire schade tegen te gaan veroorzaakt door oxidatieve stress en door de glutathionspiegels te verhogen. L-cysteïne vertraagt het verouderingsproces en een aantal ernstige gezondheidsproblemen zoals het verminderen van infecties.

L-cysteïne leidt tot afname van de homocysteïne-spiegel. Een verhoogde homocysteïne-spiegel is een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. L-cysteïne remt de oxidatie van LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en heeft een verhogend effect op de HDL-cholesterol (goede cholesterol). Bovendien heeft het een bloeddrukverlagend effect.

L-cysteïne verbetert de eisprong door de hormonale spiegels te normaliseren, dit geeft positieve effecten op de bloedspiegels oestradiol, progesteron en de dikte van het endometrium (baarmoederslijmvlies).

L-cysteïne is een bouwstof bij de vorming van huid, haar en nagels omdat het onderdeel is van keratine.
L-cysteïne ligt aan de basis bij de vorming van glutathion in ons lichaam, één van de krachtigste lichaamseigen antioxidant. Hierdoor speel cysteïne een rol bij de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve stress, behoudt van gezonde longen, hersenen en lever. De biologische beschikbaarheid van N-acetyl-cysteïne (NAC) is hoger dan van L-cysteïne, waardoor NAC gemakkelijker wordt opgenomen in het lichaam.

Waarvoor kan L-cysteïne gebruikt worden

Dosering van L-cysteïne

  • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) wordt meestal gebruikt in doseringen tussen 200 en 1200 mg per dag, in meerdere doses, verspreid over de dag. Mensen die bloot staan aan grote hoeveelheden oxidanten en gifstoffen, zoals rokers, wordt aangeraden tegen de 1200 mg per dag te nemen. Bij ernstige ziekten als AIDS worden hogere doseringen gebruikt, meestal rond de 2000 mg per dag.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van L-cysteïne

  • Om optimaal te kunnen werken heeft NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) synergisten nodig, die in een goede multipreparaat gevonden wordt. Met name alfa-liponzuur, L-glutamine, vitamine C en vitamine E spelen een belangrijke rol bij de regeneratie van glutathion (vitamine C zet geoxideerd glutathion weer terug in de gereduceerde vorm, vitamine E doet hetzelfde bij vitamine C). Een goed antioxidantencomplex, alfa-liponzuur of L-Glutamine is dus zeker een goede synergistische ondersteuning.
N-Acetyl-L-Cysteïne bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-cysteïne

  • In de aangegeven dosering zijn van NAC geen contra-indicaties bekend.
  • Voor zover bekend veroorzaakt NAC in de aangegeven dosering geen bijwerkingen. Hoge doses NAC (zoals die bij paracetamolvergiftiging worden toegepast), die op een lege maag zijn ingenomen, kunnen soms lichte misselijkheid en/of maagirritaties veroorzaken. Het innemen van NAC met een licht verteerbare snack zonder eiwit (bv. fruit) lost het probleem vaak op.
  • Diverse medicijnen, toxinen en ook alcohol kunnen de glutathionspiegels verlagen en zo de behoefte aan NAC verhogen. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit