Doorgaan naar hoofdcontent

Zilverkaars

Zilverkaars, Cimicifuga racemosa, Actaea racemosa, wandluizekruid, zwarte slangenwortel

-

Geneeskracht van zilverkaars

De wortel van zilverkaars (Cimicifuga racemosa) bevat de inhoudsstoffen glycosiden (suikerverbindingen), isoferulinezuren (ontstekingsremmende stoffen) en fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen).

Zilverkaars werkt als een selectieve oestrogeenreceptormodulator, dat serotonerge neuronen beïnvloeden, die serotonine afgeven.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zilverkaars

Zilverkaars wordt gebruikt bij menstruele klachten (PMS), menstruatieklachten en overgangsklachten. Zilverkaars stimuleert de neurotransmitters van het zenuwstelsel en bindingen aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars bevat fyto-oestrogenen, vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen. Uit een goed gecontroleerd onderzoek bleek dat vrouwen na 12 weken meer baat hadden bij het zilverkaarsextract dan bij hormonale suppletietherapie. Vooral het aantal opvliegers nam door het gebruik van zilverkaars extract sterk af, verlicht depressieve gevoelens en angst tijdens de menopauze. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat de effecten van suppletie merkbaar worden.

Zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp, zilverkaars bevordert de doorbloeding in het bekken en stimuleert de menstruatie wanneer deze moeizaam op gang komt of uitgebleven is door een hormonale ontregeling.

Zilverkaars stimuleert de neurotransmitters van het zenuwstelsel en bindt zich aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen.

Waarvoor kan zilverkaars gebruikt worden

Dosering van zilverkaars

  • Is afhankelijk van de indicatie, de dosis ligt tussen de 20 mg tot 120 mg per dag 1 tot 2 x per dag.

Voedingstoffen die de werking van zilverkaars versterken

  • Sint Janskruid en zilverkaars versterken elkaars werking bij het tegengaan van psychische/mentale klachten zoals stemmingswisselingen, depressie en concentratieproblemen.
  • Zilverkaars kan gecombineerd worden met andere preparaten die geschikt zijn bij overgangsklachten zoals omega 3-vetzuren.
  • Bij premenstruele klachten kan men zilverkaars gebruiken met vitamine B6 en magnesium.

Bijwerkingen en waarschuwingen van zilverkaars

  • Aangezien zilverkaars het vrouwelijke endocriene systeem beïnvloedt, is het niet geschikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Zilverkaars versterkt de baarmoederactiviteit en bevordert de menstruatie wat het risico mogelijk verhoogt voor een miskraam.
  • Zilverkaars wordt afgeraden voor vrouwen met hormoongevoelige aandoeningen zoals ovarium-, borst- of baarmoederkanker, een vleesboom of endometriose.
  • Zilverkaars kan heel soms maagdarmklachten, hoofdpijn, gewichtstoename of een lichte duizeligheid veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Zilverkaars, Cimicifuga racemosa, Actaea racemosa, wandluizekruid, zwarte slangenwortel, black cohosh

Herkomst van zilverkaars

  • Noord-Amerika

Beschrijving van zilverkaars

  • Zilverkaars kan tot 3 meter hoog worden
  • Heeft een zwarte houterige kruipende wortelstok, uit de wortelstok groeit een vierkante stengel
  • De donkergroene bladeren verschillen van grote, naargelang de positie langs de stengel, de onderste bladeren kunnen tot 1 meter lang worden. De bladeren zijn drieledig en hebben een grof getande bladrand
  • De bloeivorm bestaat uit lange, sierlijke aren met roomwitte bloemen. De bloemen hebben geen kroonbladeren noch kelkbladeren maar bestaan uit talrijke meeldraden. De bloemen worden gevolgd door eivormige doosvruchten met daarin platte bruine zaden

Waarvoor wordt zilverkaars gebruikt

  • Werkt insectenwerend, werd bijvoorbeeld gebruikt om luizen uit beddengoed te verjagen

Reacties

    Powered By ConvertKit