Doorgaan naar hoofdcontent

Perilla

Zwarte netel, Perilla frutescens, Koreaanse perilla, perilla, shiso

Geneeskracht van perilla

De zaden van zwarte netel (perilla) bevatten enorm veel omega 3-vetzuren, elke eetlepel perilla olie bevat ongeveer 9.000 milligram alfa-linoleenzuur. Alfa-linoleenzuur (ALA) is een omega 3-vetzuur. Samen met de inhoudsstoffen polyfenolen en triterpeenzuren geeft perilla olie ontstekingsremmende, immuunversterkende eigenschappen.

Op langer termijn kan alfa-linoleenzuur uit perilla olie ook het EPA-gehalte (eicosapentaeenzuur) en DHA-gehalte (docosahexaeenzuur) in het lichaam verhogen, vetzuren die voorkomen in vooral vette vis.

In voedingsmiddelen wordt perilla gebruikt als smaakstof. Perilla olie kan gebruikt worden als saladedressing of in gekookte groentegerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van perilla

Alfa-linoleenzuur in perilla olie verbetert de werking van de celmembramen (uiterst dunne vliesjes die zorgen voor een scheiding tussen de cellen en hun omgeving), een soepele celmembraan zorgt voor een effectievere communicatie tussen hersencellen. Hierdoor kan de prikkelgeleiding verbetert en het aantal synapsen (hierdoor kunnen 2 zenuwcellen communiceren) vermeerderd worden. Perilla olie heeft een antidepressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel.

Perilla olie werkt ontstekingsremmend, anti-allergisch, is een antioxidant en verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem. Helpt ondersteunend bij hooikoorts en allergieën zoals netelroos.

Waarvoor kan perilla gebruikt worden

Dosering van perilla olie

  • De juiste dosis hangt van verschillende factoren af, zoals leeftijd, gezondheid en voor welke aandoening perilla olie wordt gebruikt.
  • Bij het gebruik van perilla olie is het belangrijk dat het gaat om olie, verkregen door eerste, koude persing en geen geraffineerde olie.

Bijwerkingen en waarschuwingen van perilla

  • Perilla olie is veilig in gebruik voor de meeste mensen bij orale inname.
  • Op de huid aangebracht kan perilla olie soms een allergische huidreactie en uitslag veroorzaken .
  • Gebruik in bescheiden mate het blad in de keuken. Het gebruik van bladextracten enkel op voorschrift.
  • Niet geven aan zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Zwarte netel, Perilla frutescens, Koreaanse perilla, perilla, shiso

Herkomst van zwarte netel

Oost-Azië: van de Himalaya tot Japan

Beschrijving van zwarte netel

  • Halfwinterharde plant die houdt van een doorlatende grond in de zon of halfschaduw
  • Eénjarige rechtopstaande plant dat tot 1,5 meter hoog kan worden
  • De zacht behaarde stengels zijn groen tot paars en vertonen 4 parallelle groeven
  • De tegenoverstaande geurige, vliezige tot kruidachtige bladeren zijn breed eirond tot cirkelvormig lang met 7 tot 8 laterale nerven en met een getande rand
  • De bladeren lijken een beetje op een siernetel
  • Het harige oppervlak van de bladeren kan aan beide kanten groen of purper zijn of alleen aan de onderzijde purper
  • Bloeit met heel kleine witte tot roodgetinte bloempjes in 10 cm lange aren in de zomer, gevolgd door lichtbruine nootjes

Waarvoor wordt zwarte netel gebruikt

  • Het blad kan gegeten worden als het nog jong is, het blad smaakt aromatisch naar een combinatie van koriander, kaneel en citrus
  • De olie uit perilla wordt gebruikt om allerlei gerechten te aromatiseren, bijvoorbeeld in sushi, soep en rijstgerechten, past goed bij vlees en vis, perilla olie kan men bakken in tempurabeslag of men doet het gewoon bij in een salade
  • De olie wordt gebruikt als zoetstof in gebak, tabak en alcohol
  • De olie wordt ook gebruikt in de papierindustrie, drukkerijen, verven, lakken, vernis en cosmetica

Reacties

    Powered By ConvertKit