Doorgaan naar hoofdcontent

DIM (diindolylmethaan)

DIM (diindolylmethaan indole-3-carbinol)

Geneeskracht van DIM

DIM (diindolylmethaan) wordt in ons lichaam gevormd uit de inhoudsstof indole-3-carbinol (I3C), afkomstig van kruisbloemige zoals kool, spruitjes, bloemkool en broccoli.

De voornaamste functie van DIM is het in balans brengen van de hormonen. De werking van DIM focust zich dan ook het meest op het in balans brengen van het testosteron bij mannen en het oestrogeen bij vrouwen.

Het heeft krachtige effecten op het oestrogeenmetabolisme en kan het lichaam relatief in balans houden (door drastische toenames of afnames in oestrogeen te voorkomen). In kleine hoeveelheden kan het zowel het aromatase-enzym remmen (en de omzetting van testosteron in oestrogeen voorkomen) en het kan werken op krachtigere vormen van oestrogeen en deze omzetten in minder krachtige vormen, deze conversie vermindert de algehele effecten van oestrogeen in het lichaam. Te veel DIM tegelijk innemen kan echter het aromatase-enzym induceren en op de tegenovergestelde manier werken en de oestrogeensynthese verhogen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van DIM

DIM (diindolylmethaan) kan het oestrogeenmetabolisme in gunstige zin beïnvloeden zowel bij vrouwen als bij mannen.

DIM zorgt dat oestrogeenmetabolieten zich beter kunnen binden aan specifieke eiwitten, waardoor hormonale schommelingen die symptomen van de menopauze veroorzaken, kunnen stabiliseren.

DIM voorkomt bij mannen de versnelling van de stofwisseling van testosteron, maar het voorkomt vooral de omzetting naar oestrogenen. Het verbetert bovendien de functie van de prostaat en vermindert bij de oudere man de nachtelijke aandrang tot urineren. Bij mannen van middelbare leeftijd of ouder is het belangrijk de omzetting van testosteron in oestrogenen te verminderen. Rond de leeftijd van 50 jaar, hopen oestrogenen zich op in de prostaat. Ze worden in verband gebracht met het uitzetten van de prostaat.

DIM breng de hormoonspiegels in balans, vermindert de omzetting van testosteron in oestrogeen. DIM helpt de lever om oestrogeen te verwerken en zet het oestrogeen om in een onschadelijke vorm.

Waarvoor kan DIM gebruikt worden

Dosering van DIM

  • De juiste dosis voor DIM is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor DIM vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van DIM

  • Er is niet genoeg bekend over het innemen van grote hoeveelheden DIM tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
  • Hormonengevoelige aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibroïden: DIM zou kunnen werken als oestrogeen en kan hormoongevoelige aandoeningen verergeren.
  • Er zijn onderzoeken die suggereren dat DIM werkt als een oestrogeenblokker en mogelijk bescherming kan bieden tegen hormoonafhankelijke kankers.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit