Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht schietwilg

Schietwilg, Salix alba, treurwilg, , witte wilg, knotwilg, schotwilg, gewone wilg
Schietwilg, Salix alba, treurwilg, witte wilg, knotwilg, schotwilg, gewone wilg, white willow

Geneeskracht van schietwilg

Vooral de bast van schietwilg (Salix alba) en verschillende andere wilgensoorten bevatten de bio-actieve inhoudsstof salicine, dat de basis vormt voor veel verbindingen zoals aspirine. Salicine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van schietwilg

Salicine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen, ondersteunend bij reumatische aandoeningen: artrose, artritis (acute en chronische reumatische aandoeningen) met lichte tot matige pijn (vooral affiniteit met lage rugpijn).

Salicine werkt algemeen ondersteunend en pijnstillend bij milde hoofdpijn (werking treedt wel niet onmiddellijk in, bij 75 % verlichting binnen het uur).

Salicine werkt koortsremmend en in hogere doses ontstekingsremmend. Bij een infectie door virussen kan een ontstekingsreactie ontstaan, die samengaat met koorts en pijn. Deze verschijnselen kunnen onder andere optreden bij griep.
Salicine is de belangrijkste werkzame stof uit schietwilg (Salix Alba) en andere wilgensoorten, een stof die je ook gesynthetiseerd terugvindt in aspirine. Salicine kent toepassingen bij acute en chronische reumatische aandoeningen met lichte tot matige pijn, milde hoofdpijn en koorts.

Waarvoor kan schietwilg gebruikt worden

Dosering van schietwilg

  • 60 tot 240 mg per dag zou helpen tegen pijn.
Salix alba (schietwilg) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van schietwilg

  • Salicine kan hoofdpijn, maagklachten en spijsverteringsstoornissen, jeuk, huiduitslag en allergische reacties veroorzaken.
  • Niet geven aan personen die overgevoelig zijn aan salicylaten en aspirine en niet geven aan astmalijders, hoewel het risico op netelroos, bronchiale spasmen en astma-opstoten een stuk minder is bij gebruik van schietwilgbast in vergelijking met aspirines.
  • Best te vermijden tijdens de zwangerschap: enkel omwille van een gebrek aan studies in verband met een teratogeen effect.
  • Niet geven tijdens zogen: salicylzuurderivaten kunnen overgaan in de moedermelk en maculaire rash (huiduitslag) geven bij zuigelingen.
  • Bij kinderen, vanwege het risico op Reye's syndroom: enkel op voorschrift bij influenza of varicella.
  • Vanwege het theoretisch (en eigenlijk maar zeer licht) bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of een tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit