Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht mirte

Myrtus communis, mirte, myrte, myrtle
Myrtus communis, mirte, myrte, myrtle

Geneeskracht van mirte

De bladeren van mirte bestaan voornamelijk uit etherische oliën en bevatten myrtucommulonen dat zijn complexe verbindingen waarvan vooral bij myrtucommulone-A is aangetoond dat het antibacteriële, pijnstillende en sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit.

Onderzoek naar deze veelbelovende verbinding werd tot nu toe belemmerd door de moeilijkheid om het in voldoende hoeveelheden uit mirteblaadjes te halen. Maar ondertussen is een succesvolle synthese gerealiseerd.

Culinair kunnen mirtebessen zowel rauw als gekookt gegeten worden. De gedroogde bessen en bloemknoppen worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De bloemen hebben een zoete smaak en worden gebruikt in salades. De bladeren worden gebruikt als smaakstof in gekookte hartige gerechten. De etherische olie wordt gebruikt als kruiderij, vooral wanneer deze wordt gemengd met andere kruiden. Bladeren worden af en toe gebruikt als vervanging voor laurierblaadjes.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mirte

Mirte bestaat uit verschillende flavonoïden waaronder myricetine, waarvan is aangetoond dat het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) kan verminderen en de cholesterolgehalte in balans houdt.

Mirte kan acne en andere onvolkomenheden op de huid verminderen, wanneer de etherische olie lokaal wordt aangebracht, samen met een draagolie (bijvoorbeeld amandelolie). Organische verbindingen en krachtige antioxidanten in mirte kunnen de cellen helpen om sneller te genezen.

Mirte kan helpen om het plassen te stimuleren, waardoor overtollige gifstoffen, zouten, vloeistoffen en zelfs vet worden verwijderd, waardoor de functies van de nieren worden gereguleerd.

Er is aangetoond dat de etherische olie van mirte, zowel geconsumeerd als ingeademd, de afgifte van hormonen kan beïnvloeden, inclusief hormonen die verband houden met de eierstokken en de reproductieve gezondheid van vrouwen.

Myricetin is één van de belangrijkste flavonolen die in mirte voorkomen, dat de vorming van amyloïde plaque kan voorkomen. De opeenhoping van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen in de hersenen is één van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer en dementie. Het therapeutische gebruik van mirte kan de geest helder houden en de afbraak van zenuwbanen verminderen.

De etherische olie van mirte wordt vaak toegepast om aandoeningen van de luchtwegen, zoals bronchitis en astma, te verlichten. Het kalmeert de luchtwegen en zorgt voor een betere doorgang van zuurstof, terwijl het ook het lichaam kalmeert, zodat de ademhaling wordt vertraagd en irritaties verminderen.

Mirte heeft antibacteriële en antiparasitaire werking, om deze kwaliteiten wordt mirte vaak toegepast om het immuunsysteem te versterken.
Mirte heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en is goed voor de bloedcirculatie.

Waarvoor kan mirte gebruikt worden

Dosering van mirte

  • De juiste dosis voor mirte is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor mirte vast te stellen.
Mirte bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van mirte

  • Vermijd gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Kan misselijkheid of braken veroorzaken.
  • In zeldzame gevallen leidt interne toediening van mirte olie als medicijn tot misselijkheid, braken en diarree.
  • Preparaten die vluchtige olie bevatten, mogen niet op het gezicht van zuigelingen of kleine kinderen worden aangebracht vanwege de mogelijkheid glottisspasmen, astma-achtige aanvallen of zelfs ademhalingsfalen te veroorzaken.
  • Overdosering van mirte olie (meer dan 10 g) kan leiden tot levensbedreigende vergiftiging vanwege het hoge cineolgehalte.
  • Bijwerkingen van overdosering zijn onder meer verlaging of verlies van bloeddruk, plotselinge stoornissen in de bloedcirculatie en ademhalingsfalen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit