Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht melatonine

Melatonine (hormoon)

Geneeskracht van melatonine

Melatonine (N-acetyl-5-methoxytryptamine) is een hormoon dat in de pijnappelklier wordt aangemaakt uit serotonine. De pijnappelklier bevindt zich net boven de middelste hersenen en is zo groot als een erwt.

Melatonine reguleert de dag en nacht cyclus, duisternis zorgt ervoor dat het lichaam meer melatonine produceert, wat het lichaam aangeeft om zich voor te bereiden op de slaap, licht vermindert de melatonineproductie en signaleert het lichaam om zich voor te bereiden op het wakker worden. Daarom kunnen mensen die blind zijn of 's nachts werken problemen hebben met hun melatoninegehalte. Maar voor iedereen kan een gebrek aan blootstelling aan licht overdag of blootstelling aan fel licht 's avonds de normale cycli van melatonine in het lichaam verstoren.

Blauw licht vermindert sterk de afscheiding van melatonine. Overdag geeft de zon blauw licht af, dat is geen probleem, maar ook 's avonds worden we overstelpt met blauw licht. Laptops, tv's, smartphones en ook led-verlichting bijvoorbeeld geven allen blauw licht. Melatonine-supplementen zijn effectiever en veel veiliger dan slaappillen voor mensen die moeilijk kunnen inslapen. Mensen die gemakkelijk inslaap vallen, maar tijdens de slaap regelmatig wakker worden en onrustig slapen zijn gebaat met een time release melatonine (melatonine met vertraagde afgifte).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van melatonine

Bij sommige mensen met autismespectrumstoornis (ASS) zijn afwijkingen in de fysiologie van melatonine ontdekt. Dit werd in verband gebracht met stoornissen in verbale communicatie en speelvaardigheden. Er wordt zelfs gedacht dat een laag melatonineniveau een risicofactor is voor de ontwikkeling van ASS. ASS blijkt samen te gaan met oxidatieve stress, ontstekingen in de hersenen, verstoorde darmflora en maag- en darmontstekingen. Melatonine heeft een positieve invloed op ontsteking en oxidatieve stress. Bovendien verbetert melatonine de slaap bij kinderen met ASS, door verkorte inslaaptijden, verlengde slaapduur en een verbeterd slaappatroon. Melatonine bij autisme is gekoppeld aan betere slaapparameters, beter gedrag overdag en minimale bijwerkingen.

Melatonine verlaagt de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen en kan zinvol zijn in de behandeling bij niet-alcoholische leverontsteking. Leverontsteking gaat gepaard met een toename van oxidatieve stress en apoptose (Een natuurlijk proces van afsterven van cellen) van levercellen wat uiteindelijk kan leiden tot levercirrose en leverfibrose.

Melatonine kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, heeft hartbeschermende eigenschappen en werkt ontstekingsremmend.

Melatonine kan mogelijk de leptinespiegels verhogen, doordat melatonine de waak- slaapcyclus kan verbeteren.

Melatonine heeft effect op prostaglandinen, die de lichaamsfuncties normaliseren bij stresssituaties. Melatonine kan pijn van endometriose, pijn tijdens de menstruatie, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en pijn tijdens het urineren verminderen.

De melatonine-productie door de pijnappelklier wordt direct gekoppeld aan de blootstelling van licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Door de aanwezigheid van blauwlicht (zoals zonlicht, kunstlicht, televisie, laptops, tablets, smartphones,...) wordt de productie van melatonine geremd. Slaapstoornissen zijn direct gekoppeld aan onze leefwijze, waar blauw licht overvloedig aanwezig is en waardoor de melatonine productie veel te laag is.
Melatonine regelt het dag-nachtritme en maakt de mens slaperig Melatonine helpt om sneller in slaap te vallen en is uitermate geschikt bij inslaapproblemen. Om gedurende de nacht door te slapen is melatonine Time Released (vertraagde melatonine afgifte gedurende de nacht) de ideale oplossing.

Waarvoor kan melatonine gebruikt worden

Dosering van melatonine

  • De dosis is erg afhankelijk van persoon tot persoon. Er zijn mensen die perfect slapen met 0,1 mg (100 mcg) melatonine en er zijn mensen die 10 mg nodig hebben om goed te kunnen slapen of om in slaap te vallen.
  • De beste manier als je begint met melatonine is met een lage dosis (0,1 mg) te beginnen. Elke avond neem je een half uur tot 1 uur voor het slapen gaan een melatonine pilletje (ze zijn erg klein) en verhoogt ze elke avond tot dat je de ideale dosis voor jezelf hebt gevonden.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van melatonine

  • Kalmerende, bloedglucoseverlagende en bloedverdunnende fytotherapeutica kunnen de werking van melatonine versterken.
  • De endogene secretie van melatonine wordt verhoogd door monnikspeper (Vitex agnus castus) en kan het effect van suppletie versterken.
  • Zink speelt een belangrijke rol in het melatoninemetabolisme.
Time release melatonine bij bol.com

Melatonine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van melatonine

  • Wordt algemeen beschouwd als veilig in de vermelde doseringen. Er zijn geen belangrijke bijwerkingen op de korte en lange termijn. Zelden treden milde bijwerkingen op zoals vermoeidheid in de ochtend en opwinding voor het slapengaan.
  • Fluvoxamine, cimetidine, ciprofloxacine, erythromycine, en tricyclische antidepressiva zijn geneesmiddelen die CYP1A2 (een belangrijke katalysator van het melatoninemetabolisme) remmen en daarmee het serum melatonine verhogen.
  • NSAID’s, betablokkers, roken, en alcohol onderdrukken juist de endogene melatonineproductie. Voor cafeïne lijkt dit ook het geval, maar onderzoeksresultaten zijn hierin tegenstrijdig.
  • Melatonine versterkt de werking van betablokkers, andere bloeddrukverlagers, kalmerende middelen, benzodiazepines (bij slapeloosheid), interleukin-2 en tamoxifen. Tevens kan melatonine het effect van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) versterken, waardoor het bloedbeeld gecontroleerd moet worden.
  • De werking van antidepressiva, steroïden, immunosuppressiva en glucoseverlagende medicijnen kan verminderd worden door melatonine. Daarom dient suppletie te geschieden onder toezicht van een deskundige, de dosering van de medicatie kan dan eventueel worden aangepast.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit