Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht lecithine

Lecithine

Geneeskracht van lecithine

Lecithine bevat essentiële vetzuren die de cholesterolspiegel kunnen verlagen, zelfs bij lage dosering. Een tekort aan lecithine, leidt indirect tot een verhoging van de cholesterol. Door een tekort aan lecithine kan cholesterol zich gemakkelijker vastzetten in de aderen. Lecithine wordt in het lichaam omgezet in acetylcholine, een stof die zenuwimpulsen doorgeeft. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in lichamelijk- en emotioneelgedrag en heeft daardoor de reputatie als hersenvoedsel.

Voeding met lecithine

  • Eidooiers
  • Sojabonen
  • Vlees
  • Zeevruchten
  • Zonnebloempitten
  • Zuivelproducten
Lecithine wordt als emulgator aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, waardoor mengsels worden gestabiliseerd en voorkomt dat verschillende onderdelen uit elkaar vallen.

Lecithine is afgeleid van verschillende bronnen, waaronder zonnebloempitten, sojabonen en eidooiers. Alle drie hebben dezelfde uitgebreide reeks gezondheidsvoordelen, maar er zijn verschillende verschillen tussen beide.

Welke lecithine

  • Sojalecithine is de meest voorkomende van de 3 soorten, maar niet altijd de beste optie omdat het is gemaakt van sojabonen, die vaak genetisch gemodificeerd zijn. Bovendien is soja één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergieën.
  • Eidooierlecithine is een andere veel voorkomende bron van lecithine, maar niet geschikt voor mensen die een veganistisch dieet volgen of hun consumptie van dierlijke producten willen beperken.
  • Zonnebloemlecithine is het beste alternatief voor zowel eidooier- en sojalecithine, want het is veganistisch en niet allergeen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lecithine

Lecithine heeft positieve effecten op de gezondheid van het hart en het vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Lecithine kan gunstig zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of het prikkelbare darm syndroom. Dit komt omdat ongeveer 70 % van de totale fosfolipiden in de darmslijmlaag bestaat uit lecithine, waardoor een beschermende barrière wordt gevormd om de invasie van schadelijke bacteriën te voorkomen.

Verstopte melkkanalen zijn een veelvoorkomend probleem voor vrouwen die borstvoeding geven, gekenmerkt door symptomen zoals roodheid, gevoeligheid en zwelling. Verstopte melkkanalen kunnen mogelijk tot mastitis (borstklierontsteking) leiden. Lecithine kan de viscositeit (stropigheid) van moedermelk verminderen, waardoor de kans op verstopte melkkanalen vermindert.

Lecithine is effectief bij het verlichten van geïrriteerde en droge huid. Het heeft ook verzachtende eigenschappen die de huid zacht kunnen houden.

Lecithine is een goede bron van choline, een essentiële voedingsstof voor de hersenen, omdat het de voorloper is van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij concentratie en geheugen.
Lecithine normaliseert het cholesterolgehalte, verbetert de hersenfunctie, zorgt voor een gezondere huid en een betere spijsvertering.

Waarvoor kan lecithine gebruikt worden

Dosering van lecithine

  • De juiste dosis voor lecithine is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor lecithine vast te stellen.
  • Lecithine zou leeftijdgerelateerde geheugenstoornis kunnen verminderen.
Lecithine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van lecithine

  • Lecithine kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid, buikpijn of een vol gevoel.
  • Lecithine kan ook allergische huidreacties veroorzaken bij mensen met allergieën voor ei of soja.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit