Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht thiamine (vitamine B1)

Thiamine, vitamine B1

Geneeskracht van thiamine

Thiamine (vitamine B1) is een belangrijke hulpstof om energie vrij te maken uit koolhydraten die we via de voeding tot ons nemen en ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel en het hart onder meer doordat het de prikkeloverdracht tussen de cellen, bijvoorbeeld bij de spieren, kan bevorderen.

Daarnaast speelt thiamine een rol bij de vorming van hormonen, eiwitten en enzymen, is belangrijk voor het geheugen, verbetert de stemming en de beschikbare energie aanzienlijk, ook als er geen sprake is van een tekort.

Thiamine vervliegt gemakkelijk onder invloed van warmte en licht.

Wanneer iemand een tekort heeft aan thiamine, kan de psychische stabiliteit gevaar lopen. Een langdurig tekort aan thiamine kan de ziekte van beriberi tot gevolg hebben, waarbij hart en bloedvaten en het zenuwstelsel ernstig beschadigd kunnen raken. Tekorten aan thiamine kunnen ontstaan door het nuttige van veel cafeïne, omdat cafeïne een beroep doet op de voorraad thiamine, ook alcohol put de reserves van thamine in het lichaam uit, één van de symptomen is het syndroom van Korsakov.

Thiamine wordt toegepast bij spijsverteringsproblemen, stimuleren van het immuunsysteem, hart-en vaatziekten, alcoholisme, veroudering, cerebellair syndroom (een vorm van hersenbeschadiging), zweren, staar, glaucoom, bewegingsziekte, voorkomen van baarmoederhalskanker, diabetes type 2, verbeteren van het leervermogen, verhogen van de energie, bestrijden van stress, voorkomen van geheugenverlies, ziekte van Alzheimer.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van thiamine

Thiamine werkt preventief tegen het syndroom van Korsakov door alcoholmisbruik.

Sommige mensen hebben baat bij het slikken van een vitamine B-complex. Het maakt hen minder aantrekkelijk voor muggen, die een hekel hebben aan de geur van vitamine B1.

Thiamine tekort remt de rijping van oöcyten (voorlopers van de eicellen). Een mild vitamine B1-tekort bleek niet van invloed op de kwaliteit van de oöcyten, maar een ernstig tekort kan leiden tot een toename van afwijkende oöcyten met 30%.

Thiamine vermindert het risico op PMS klachten.
Thiamine (vitamine B1) is een essentiële vitamine die betrokken is bij de productie van glucose. Hoewel vitamine B1 tekort niet veel voorkomt bij een gezond dieet, kan de behoefte aan deze vitamine bij een hoge bloedsuikerwaarde en bij het drinken van veel alcohol (alcoholisme) drastisch doen toenemen.

Waarvoor kan thiamine gebruikt worden

Dosering van thiamine

  • Algemene adviesdosering: 100-300 mg/dag. In het algemeen verdient het de voorkeur een vitamine B-complex in te zetten in plaats van afzonderlijke B-vitamines (B-vitamines werken in hoge mate samen). Adviseer daarom bij suppletie met een enkele B-vitamine (in een hoge dosis) tevens een vitamine B-complex (of een multi met B-vitamines).

Welke voedingsstoffen ondersteunen de werking van thiamine

  • Voor de omzetting van thiamine in de actieve vorm is magnesium noodzakelijk. Vitamine C verbetert de thiamine-opname. Vitamine B1 werkt synergetisch met de andere B-vitamines en vooral met vitamine B2 en vitamine B3.
Vitamine B1 (thiamine) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van thiamine

  • De toxiciteit van (oraal ingenomen) thiamine is zeer laag. Thiamine kan in uitzonderlijke gevallen huidgevoeligheid en andere overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit