Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht pterostilbeen

Pterostilbeen

Geneeskracht van pterostilbeen

Pterostilbeen is verwant aan resveratrol met tevens een krachtige antioxidante werking, dat helpt bij het bestrijden van vrije radicalen, remt het verouderingsproces af en vermindert oxidatieve stress. Pterostilbeen heeft een veel grotere biologische beschikbaarheid tegenover resveratrol (wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen). Pterostilbeen biedt bescherming tegen neurologische aandoeningen, werkt ontstekingsremmend, versterkt hart en bloedvaten.

Pterostilbeen komt voor in kleine hoeveelheden in onder meer bosbessen, druiven en cranberries, de hoeveelheid pterostilbeen is echter dermate klein dat de stof zijn gunstige werking nauwelijks kan uitoefenen. Om een klinisch adequate hoeveelheid pterostilbeen binnen te krijgen zou er zo'n 50 kilo aan bosbessen nodig zijn.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pterostilbeen

Pterostilbeen beschermt de zenuwcellen tegen de giftige eigenschappen van glutamaat. Daarbij komt nog dat resveratrol de activiteit van het lichaamseigen enzym SOD (SuperOxideDismutase is één van de allerkrachtigste antioxidant enzym) versterkt en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en apoptose (geprogrammeerde celdood).

Pterostilbeen beschermt hart en bloedvaten, ontstekingen liggen aan de basis van diverse chronische aandoeningen, waaronder aderverkalking. Resveratrol vermindert risico's van hart- en vaatziekten.

Pterostilbeen beschermt het hart en bloedvaten, door het remmen van onvoldoende doorbloeding en de schadelijke gevolgen ervan, bevordert vaatverwijding, beschermt het vaatendotheel, remt LDL-oxidatie en samenklonteren van bloedplaatjes en gaat atherosclerose tegen.

Overgewicht: SIRT1-gen is belangrijk voor de vetstofwisseling. Een hogere SIRT1-activiteit remt de vorming en bevordert de afbraak van wit vetweefsel. Bij slanke vrouwen is geconstateerd dat de SIRT1-expressie in onderhuids vetweefsel meer dan 2 x zo hoog is als bij vrouwen met obesitas. Pterostilbeen verhoogt de SIRT-1 activiteit in vetweefsel met een factor 8 of meer.

Slecht werkende lichaamsfuncties die verouderingsprocessen versnellen blijken onder andere samen te hangen met de afname van de energieproductie in cellen. Net als caloriebeperking, induceert pterostilbeen genen die zorgen voor vorming van meer en/of grotere mitochondriën. Dit stimuleert de energieproductie in de cellen, waarbij naar verhouding minder zuurstof wordt verbruikt en minder vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. Daarnaast verbetert pterostilbeen de overleving op de lange termijn van (onvervangbare) cellen door verbetering van de stofwisseling, verdediging- en reparatieprocessen en remming van geprogrammeerde celdood.
Pterostilbeen is een stof die qua samenstelling aan resveratrol is gerelateerd maar heeft een veel grotere biologische beschikbaarheid dan resveratrol, heeft een hogere absorptie op celniveau (in vergelijking met resveratrol wordt het 2 tot 4 x beter opgenomen in de cellen) en wordt minder snel afgebroken of uit het lichaam verwijderd. De halfwaardetijd van pterostilbeen is 7 x langer dan die van resveratrol.

Waarvoor kan pterostilbeen gebruikt worden

Dosering van pterostilbeen

  • De aanbevolen dosering is afhankelijk van uw lichaamsgewicht en de reden voor het gebruik ervan. Als je onder of ongeveer 65 kg weegt, neem dan 215 tot 430 milligram per dag.
  • Zelfs 10 milligram kan al enkele voordelen bieden, maar boven de 200 milligram lijkt het meeste effect te hebben
Pterostilbeen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van pterostilbeen

  • Overgevoeligheid voor pterostilbeen.
  • Pterostilbeen beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding (ontbreken veiligheidsgegevens).

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit