Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht hysop

Hyssopus officinalis, hyssop, hysop, yssop, isop
Hyssopus officinalis, hyssop, hysop, yssop, isop

Geneeskracht van hysop

De bladeren en bloeiende toppen van hysop bevatten verschillende soorten etherische oliën, waaronder thyrone, dat de zweetafscheiding afremt en kan aangewend worden bij overdreven transpiratie, overdreven schildklierwerking, infectieziekten, koortsaandoeningen en nachtzweten. Andere inhoudsstoffen zijn monoterpenen (cis-pinochamfoon, trans-pinocamfoon, beta-pineen) en sequiterpenen (germacreen, elemol), de chemische samenstelling varieert echter afhankelijk van de groeifase van de plant wanneer deze wordt geëxtraheerd.

Hysop wordt in de voeding aangewend als smaakstof en als geurstof in de cosmetica. Hysop maakt deel uit van de muntfamilie, dus het heeft een muntachtige smaak die vrij intens kan zijn wanneer het aan voedsel wordt toegevoegd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hysop

Hysop verlicht spasmen in de luchtwegen, kalmeert hoest kalmeert, werkt, maakt het slijm los in de luchtwegen. Deze eigenschappen helpt bij het genezen van infecties door verkoudheid en het helpt bij de behandeling van ademhalingsaandoeningen. Hoesten is een veel voorkomende reactie van het ademhalingsstelsel om schadelijke microben, stof of irriterende stoffen te verdrijven. Hysop kan ook helpen tegen keelpijn.

Hysop werkt wormafdrijvend en verdrijft vooral parasieten in de darmen. Wanneer een parasiet in zijn gastheer leeft en zich voedt, verstoort hij de opname van voedingsstoffen en veroorzaakt zwakte en ziekte. Als de parasiet in de darmen leeft, verstoort het de spijsvertering en het immuunsysteem.

Hysop heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het genezen van diepe snijwonden, littekens en insectenbeten.
Hysop olie is vooral goed tegen luchtwegaandoeningen.

Waarvoor kan hysop gebruikt worden

Dosering van hysop

  • De juiste dosis voor hysop is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor hysop vast te stellen.
Hysop bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van hysop

  • Niet geven aan nerveuze personen of enkel in kleine doses.
  • Niet geven in hogere dosis aan zwangere vrouwen (het kruid, infuus, tinctuur), vanwege het baarmoederstimulerend effect.
  • De etherische olie niet geven aan: zwangerevrouwen (abortief), kinderen, epilepsiepatiënten, nerveuze mensen, mensen met hoge bloeddruk.
  • De etherische olie enkel onder controle van een deskundige aan astmapatiënten geven.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit