Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht DPP-IV enzym

DPP-IV enzym DPP-4 dipeptidylpeptidase 4

Geneeskracht van DPP-IV enzymen

DPP-4 (dipeptidylpeptidase 4) of adenosine deaminase-complexerend eiwit 2 (CD26) is een enzym dat in de darm wordt afgescheiden. DPP-IV (dipeptidyl peptidase IV) enzym werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen.

Exorfinen behoren tot de opioïden, dit zijn stoffen die het beloningsgebied in de hersenen activeren, door een korte maar heftige toename van endorfine en dopamine, gevolgd door een sterke terugval. Hierdoor ontstaat een grote behoefte om weer wat lekkers te eten om de endorfine en dopamine op peil te kunnen houden. De vicieuze cirkel is rond. Mensen met een probleem in de aanmaak van DPP-IV gaan meer en meer exorfine bevattend voedsel consumeren. Hierdoor kan een eetverslaving ontstaan of een chronische aandoening zoals diabetes type 2, ADD/ADHD, autisme of zelfs borderline.

Exorfinen zijn morfine-achtige stoffen uit zuivel, soja, spinazie en gluten-bevattende granen zoals rogge, tarwe, gerst, kamut (tarwe-variëteit) en spelt. Veel mensen kunnen deze exorfinen niet goed afbreken, waardoor ze gaan stapelen. Hierdoor vermindert de gevoeligheid van je endorfine systeem, waardoor je slechter met stress om kunt gaan en minder beloning ervaart. Je voelt je na het eten van deze middelen even goed (denk aan die pizza of het broodje met kaas) om daarna in een dip te belanden, waardoor je weer naar dit soort voedingsmiddelen snakt. De cirkel is dan rond. Je kunt je endorfine systeem weer gevoeliger maken door stress te beperken, dagelijks buiten te bewegen en zuivel, soja en gluten zo veel mogelijk te vermijden. Neem bijvoorbeeld kleine porties glutenvrije granen zoals quinoa, haver, gierst of zilvervliesrijst.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van DPP-IV enzymen

Mensen met overgewicht en met een eetstoornis hebben een verlaagde DPP-IV enzym-spiegel. Zij hebben een verhoogde neuropeptide Y waarde, deze veroorzaakt het hongergevoel. Een tekort aan DPP-IV enzym veroorzaakt dat er minder endorfine receptoren zijn, waardoor minder dopamine vrijkomt en de plezierbeleving afneemt. Dit wordt gecompenseerd door voornamelijk exorfine-rijke voeding te eten, dit geeft weliswaar een prettig gevoel door de opioïde-achtige werking, maar is van korte duur. Hoe meer het gewicht toeneemt, des te meer zal dopamine receptoren gaan afnemen met een steeds grotere toename van gewicht. Een vicieuze cirkel dat leidt naar een eetstoornis.

Mensen met een probleem in de aanmaak van DPP-IV enzymen gaan meer en meer exorfine bevattend voedsel consumeren, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van een chronische aandoening zoals ADD/ADHD.

DPP-IV enzym staat in voor de afbraak van exorfinen. Door exorfinen af te breken beschermt DPP-IV enzym de endorfine receptoren tegen opioïde belasting. Endorfine is een snel werkende en natuurlijke antidepressivum en een natuurlijke angstremmer.

DPP-IV enzym wordt normaal door de cellen van de darmen geproduceerd en is essentieel voor de volledige afbraak van proline bevattende voedingseiwitten zoals gluten en caseïne. Een half uur voor de maaltijd innemen wanneer een glutenbevattende maaltijd wordt genomen.

Onverteerbare eiwitten kunnen de microvilli van de dunne darm beschadigen. Het darmslijmvlies vormt een barrière tegen gifstoffen inclusief onafbreekbare eiwitten. Het DPP-IV enzym in de darmmucosa verhindert de opname van potentieel allergene eiwitten in de bloedbaan. DPP-IV zou kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van een lekkende darm.
Voor glutengevoelige personen en iedereen die moeite heeft met het verteren van graanproducten biedt DPP-4 (dipeptidylpeptidase 4) of adenosine deaminase-complexerend eiwit 2 (CD26) een uitkomst. DPP-IV enzymen werken voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. In de voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten. De meest bekende soort gluten is de gliadine uit tarwe, omdat deze soort in verband wordt gebracht met Coeliakie, waarbij men levenslang een glutenvrij dieet moeten volgen om klachten te kunnen voorkomen. Exorfinen activeren de endorfinereceptoren. Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen met een morfineachtige werking. Gevoeligheid voor exorfinen kan leiden tot ongevoeligheid voor endorfines. Bij een te grote inname van deze voedingsstoffen en een te grote toxine belasting en door een tekort aan DPP-IV enzymen kan na verloop van tijd het lichaam de exorfinen onvoldoende afbreken en ontstaat er een endorfine resistentie. Hierdoor wordt de functies van dopamine, insuline, cortisol en immuuncellen verstoord.

Waarvoor kunnen DPP-IV enzymen gebruikt worden

Dosering van DPP-IV enzymen

  • 100 tot 300 mg per dag, een kwartier tot een half uur voor elke maaltijd innemen.
DPP-IV enzym bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van DPP-IV enzymen

  • Bij het gebruik van DPP-IV ontstaat een versnelde afbraak van exorfinen waardoor in uitzonderlijke gevallen ontwenningsverschijnselen en een verandering van de darmflora kan ontstaan. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit