Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht van cordyceps

Cordyceps sinensis mycelium, Chinese rupsendoder, rupsenzwam
Cordyceps sinensis mycelium, Chinese rupsendoder, rupsenzwam

Geneeskracht van cordyceps

Cordyceps is een schimmel die leeft op bepaalde rupsen van nachtvlinders in Azië. De inhoudsstoffen van cordyceps zijn polysachariden, sterolen en cordycepine (de meest actieve stof in de paddenstoel).

Cordyceps is veelzijdig en kent een lange lijst van heilzame effecten. Vooral het vermogen om kracht en energie op te wekken, wordt door veel gebruikers erg welkom geheten. In Azië wordt cordyceps ingezet voor herstel bij ziekte en uitputting.

Cordyceps kan de hersenfuncties verbeteren doordat het rijk is aan antioxidanten en zou tevens positieve resultaten opleveren in kankeronderzoeken, kan de grootte van een tumor verkleinen, vooral bij longkanker en huidkanker.

Cordyceps wordt ook gebruikt voor het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de sportprestaties, gaat symptomen van veroudering tegen, bevordert een langer leven en verbetert de leverfunctie bij mensen met hepatitis B.

Cordyceps verbetert lichamelijk prestaties, vitaliteit, libido en vruchtbaarheid, ondersteuning van de luchtwegen, nieren, longen en het hart- en vaatstelsel. Cordyceps wordt gebruikt voor de behandeling van hoest, chronische bronchitis, ademhalingsstoornissen, nieraandoeningen, nachtelijk urineren, bloedarmoede, onregelmatige hartslag, hoog cholesterolgehalte, leveraandoeningen, duizeligheid, zwakte, oorsuizingen, ongewenst gewichtsverlies en opiumverslaving.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cordyceps

Cordiceps heeft gunstige effecten op hart en bloedvaten, het houdt de meeste hartritmestoornissen onder controle, vermindert symptomen die horen bij ischemische hartklachten en chronisch hartfalen, verbetert de zuurstoftoevoer in het hart, vermindert de klontering van bloedplaatjes en voorkomt trombose.

Cordyceps bevordert de aanmaak van testosteron (in de cellen van Leydig in de testikels bij de man). Bevordert het libido, verbetert de kwantiteit van de mannelijke geslachtshormonen en het sperma.
Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest. Cordyceps geeft een natuurlijke energieboost, verbetert de gemoedstoestand en vitaliteit.

Waarvoor kan cordyceps gebruikt worden

Dosering van cordyceps

  • Doseringen variëren over het algemeen van 1,5 tot 4 gram en kan verhoogd worden tot 9 gram, meestal verdeeld in 2 of 3 doses per dag. Het is altijd het beste om te beginnen met een kleine dosis en gelijdelijk aan te verhogen.
Cordyceps bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van cordyceps

  • Bijwerkingen van dong quai zijn zeldzaam, maar kunnen bestaan uit ademhalingsproblemen, een opgeblazen gevoel, verlies van eetlust, misselijkheid, braken of zwakte. Hoge doseringen kunnen eventueel buikklachten veroorzaken zoals diarree
  • Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van cordyceps tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding om daar een advies over te kunnen geven
  • Het wordt afgeraden om dong quai te nemen als men anticonceptiepillen of hormoonvervangingstherapie gebruikt
  • Kan de werking van bloedverdunners versterken, alsmede van medicijnen voor hoge bloeddruk
  • Wees voorzichtig met het combineren van dong quai met andere natuurlijke bloedverdunners, zoals gember, gingko of knoflook. Het nemen van dong quai samen met deze stoffen kan het risico op bloedingen of bloeduitstortingen verhogen
  • Sommige mensen zijn allergisch of gevoelig voor dong quai
  • Kan het effect van astmamedicatie versterken
  • Vermindert mogelijk de werking van immunosuppressieve medicijnen, zoals corticosteroïden
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit