Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht castor

Ricinus communis, Castor ricinus, kruisboom, castor
Ricinus communis, Castor ricinus, kruisboom, castor

Geneeskracht van castor

De zaden van de wonderboom (castorboom) bevat de belangrijkste inhoudsstof triacylglycerolen een vette olie, waaronder volgende vetzuren behoren: rinicoleïnezuur (ricinolzuur), oleïnezuur, linolzuur, ricine en ricinine.

Castorolie (wonderolie of ricinusolie) bevat 90% omega-9-vetzuren, daarnaast omega-6-vetzuren en vitamine E.

Castorolie wordt gewonnen door rijpe zaden te persen waarvan de buitenste laag is verwijderd. Het omhulsel van de zaden bevat een dodelijk gif (ricine).

Castorolie is een zeer dikke olie met een kleur die varieert van helder tot amberkleurig of enigszins groen. Het wordt zowel plaatselijk op de huid gebruikt als oraal ingenomen (het heeft een milde geur en smaak). Naast het primaire bestanddeel, ricinolzuur, bevat ricinusolie ook andere heilzame zouten en esters die voornamelijk fungeren als huidverzorgers.

Omdat castorolie de consistentie van cosmetische producten kan helpen stabiliseren, wordt deze olie gebruikt in cosmetische producten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van castor

Ricinolzuur uit castorolie komt vrij in de darmen, waar ricinolzuur helpt bij het verteringsproces, de opname van voedingsstoffen bevordert, de beweging van de spieren die de afvalstoffen door de darmen duwen bevordert wat helpt om de stoelgang te stimuleren. Castorolie kan de stoelgang versoepelen en helpen bij een darmreiniging. Ongeveer 6 tot 10 uur na inname van de olie, treedt een nagenoeg kramploze ontlasting op.

Castorolie heeft een reinigende en verzorgende werking en wordt daarom vaak gebruikt om een droge of geïrriteerde huid te hydrateren. Castorolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen en is effectief tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. De moleculen van castorolie zijn klein, hierdoor kan het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid. Als het diep in de huid dringt, bestrijdt het bacteriën die de poriën kunnen verstoppen, terwijl het tegelijkertijd de geïrriteerde huid verzacht en hydrateert. Er is aangetoond dat castorolie Staphylococcus aureus bestrijdt, een bacterie dat in verband wordt gebracht bij de ontwikkeling van acne.

Castorolie bevat een bijzondere samenstelling die de bloedcirculatie naar de follikels kunnen verbeteren, hierdoor helpt castorolie om het haar soepel te houden waardoor het minder snel afbreekt of beschadigd, ondersteunt een natuurlijke haargroei en zorgt dat het haar een mooie glans en volume heeft. Er wordt gesuggereert dat castorolie haaruitval kan voorkomen door de productie van prostaglandine D2 (PGD2) bij mannen in evenwicht te brengen, wat de haargroei beïnvloedt.
Castorolie is geschikt voor het verzorgen van huid en haar. Deze olie beschermt de huid tegen veroudering, hydrateert, verzacht de huid en geeft extra glans aan het haar. Castorolie kan helpen bij wondgenezing en huidontstekingen, vermindert gewrichtspijn en symptomen van artritis.

Waarvoor kan castor gebruikt worden

Dosering van castorolie

  • Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar, 15 tot 60 ml
  • Kinderen van 2 - 11 jaar, 5 tot 15 ml
  • Kinderen jonger dan 2 jaar, 1 tot 5 ml
Castorolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van castor

  • De zaden van de wonderboom bevatten in de zaadmantel een sterk toxisch glyoproteïne lectine (ricine). Dit is één van de meest toxische natuurlijke stoffen. De dodelijke dosis van ricine is 0,03 gram. De dodelijke dosis ricinuszaad is 0,179 gram per lichaamsgewicht. Ricine is vooral heel toxisch bij injectie. Wanneer de zaden oraal worden ingenomen, is de toxiciteit een stuk minder, maar er zijn verschillende intoxicaties bekend met dodelijke afloop.
  • In principe bevat de olie, verkregen door koud persen van de zaden, geen ricine. Maar voor alle zekerheid wordt er toch aangeraden de olie slechts te gebruiken op advies van een deskundige.
  • Ricinusolie is enkel geschikt voor kortdurend gebruik bij acute constipatie. Langdurig gebruik kan het leiden tot eetlustgebrek, spijsverteringsklachten, misselijkheid en diarree.

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit