Doorgaan naar hoofdcontent

Spilanthes oleracea

Spilanthes oleracea, spilanthes acmella, Acmella Oleracea, ABC-kruid, huzarenknoop, paratuinkers

Geneeskracht van spilanthes

De gehele plant worden gebruikt, maar vooral de bloemen van spilanthes (ABC-kruid) bevatten de meest werkzame stoffen: osobutylmine spilanthol (affinine), alkylamiden, N-isobutylamiden, fenolische verbindingen, coumarines en triterpenoïden.

Spilanthes verhoogt de bloeddoorstroming van het mondslijmvlies en het tandvlees waardoor het een versterkende werking heeft op het tandvlees en het slijmvlies, hierdoor kan het toegepast worden bij tandpijn.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spilanthes

Spilanthes werkt infectieremmend, lokaal verdovend en pijnstillend en verhoogt de bloeddoorstroming. Spilanthes houdt het mondslijmvlies gezond, helpt bij aften (mondblaasjes) en is een hulpmiddel bij huidschimmels.

Spilanthes versterkt de weke delen van de huid die vaak extra gevoelig zijn, zoals het mondslijmvlies en gevoelige plekken op de voeten en tussen de tenen die na het zwemmen extra kwetsbaar zijn. Spilanthes wordt veel gebruikt bij schimmelinfecties.

Waarvoor kan spilanthes gebruikt worden

Dosering van spilanthes

Tinctuur

  • 2 x per dag 20 druppels

Capsules

  • 1600 mg voor een persoon van ongeveer 68 kg
  • 2200 mg voor een persoon van ongeveer 90 kg

Bijwerkingen en waarschuwingen spilanthes

  • Bij zwangerschap, alleen op voorschrift
  • Bij auto-immuunziekten alleen onder begeleiding van een deskundige

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Spilanthes oleracea, spilanthes acmella, Acmella Oleracea, ABC-kruid, huzarenknoop, paratuinkers, Braziliaanse kers, para cress, paracress, jambu, Tshishengelaphofu, Sichuan-knoppen, Asteraceae

Herkomst van Spilanthes oleracea

Spilanthes oleracea is inheems in Afrika en Zuid-Amerika. Spilanthes oleracea groeit op rijke, vochtige gronden in de volle zon of halfschaduw van een subtropisch tot tropisch klimaat met voldoende regenval.

Beschrijving van Spilanthes oleracea

In de natuurlijke habitat van Spilanthes oleracea is het een meerjarige, snelgroeiende en halfkruipende struikachtige plant. Spilanthes wordt 25 tot 40 cm hoog en kan in de breedte flink uitgroeien. Naast rechtopstaande stengels heeft spilanthes oleracea ook kruipende stengels, die op een rijke en vochtige grond gemakkelijk bijwortels vormen. De stengels zijn bruingroen van kleur en kunnen paars aangelopen zijn. De goudgele bloemenknoppen zijn gummi-achtige met een roodbruine top, er zijn geen kroonbladeren. Na het openbloeien hebben de afgeplatte bloemen wat weg van een tweekleurige knoop. Na de bloei blijft een bruine kegel met zaden over. Van zodra de nachtvorst intreedt, sterft de plant af.

Spilanthes oleracea in de keuken

  • Alle delen van de plant zijn eetbaar, zelfs de bladeren, ook al hebben ze een minder intense smaak dan de bloemen. Ze kunnen worden gebruikt om salades, soepen en minestrone een licht frisse en pittige smaak te geven.
  • De bloemen en bladeren smaken eerst als jong groene salade, gevolgd door een pittige, scherpe, aromatische, prikkelende, peperachtige smaak en vervolgens de tong en lippen even doet tintelen, zoals bij het drinken van een glas champagne.
  • In Brazilië wordt Acmella gecombineerd met chili en knoflook gebruikt om andere gerechten te verrijken met smaak en vitamines.

Reacties

    Powered By ConvertKit