Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht policosanol

Policosanol

Geneeskracht van policosanol

Policosanol wordt gewonnen uit de waslaag van suikerriet, policosanol zelf bevat totaal geen suiker. Het is belangrijk om policosanol-preparaten te gebruiken die ongeveer 60-65% octacosanol bevatten en uit suikerriet wordt gewonnen. Policosanol uit andere bronnen (tarwekiemolie en bijenwas) of met andere percentages octacosanol blijkt veel minder werkzaam.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van policosanol

Policosanol vermindert de kleverigheid van de bloedcellen, dit gaat plaquevorming aan de wanden van de aders tegen en daarom gunstig voor de bloedviscositeit (werkt bloedverdunnend) en houdt de bloedvaten schoon en soepel, hierdoor inzetbaar bij atherosclerose.

Policosanol is een volwaardig natuurlijk alternatief voor cholesterolverlagers als statines. Mogelijk kan policosanol bij gecombineerd gebruik met statines, volstaan worden met lagere doseringen statines om hiermee het risico op bijwerkingen te verminderen. Policosanol wordt toegepast bij aandoeningen die de gezondheid van het hart en de bloedvaten aantasten, policosanol is effectief bij het verlagen van het schadelijke LDL-cholesterol en het verhogen van het goede HDL-cholesterol. Bevordert de bloedcirculatie, vermindert ontstekingen van de aderwanden en heeft positieve effecten bij etalagebenen.

Policosanol heeft de potentie om symptomen te verminderen die in verband worden gebracht bij hartaandoeningen door een tekort aan bloedtoevoer en zuurstoftekort. Policosanol blijkt diverse symptomen te verbeteren. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine, maar gebruik van beiden heeft weer een groter effect dan alleen policosanol of aspirine.
Policosanol verlaagt LDL-cholesterol en de triglyceridenspiegel en verhoogt HDL-cholesterol. Er is aangetoond dat policosanol even goed werkt als statines om het cholesterolgehalte in het bloed te normaliseren. De beste bron om het natuurlijk product policosanol te winnen is uit suikerriet. Policosanol is een mengsel van langketenige alcoholen. De belangrijkste alcoholen in het policosanolmengsel uit suikerriet zijn octacosanol (60-65%), hexacosanol (6-7%) en triacontanol (12%). Policosanol bevat geen suikers meer en kan dus door diabetici worden gebruikt.

Waarvoor kan policosanol gebruikt worden

Dosering van policosanol

  • 10 tot 20 mg per dag, in deze dosering blijkt policosanol het meest effectief te zijn. Niettemin blijkt ook bij doseringen van 5 mg per dag vaak al een effect waarneembaar te zijn. In doseringen boven 20 mg per dag treedt weinig bijkomende voordelen op. Toch wordt bij een dosering van 40 mg per dag ook een significante vermindering van de triglyceridenwaarden gezien, die niet optreedt bij lagere doseringen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van policosanol

  • Andere specifiek op de cholesterolstofwisseling werkende middelen zijn onder andere niacine, knoflook, visolie, taurine en gamma-oryzanol (plantensterolen).
Policosanol bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen policosanol

  • Hoewel er nog geen echte interactiestudies zijn uitgevoerd, is bij een aantal langdurige studies bij mensen gebleken dat gelijktijdig gebruik van policosanol met verschillende medicijnen (o.a. calcium-antagonisten, AGE-remmers, bètablokkers, diuretica, NSAID’s, anxiolytica, antidepressiva, neuroleptica, digoxine-medicatie) geen serieuze problemen oplevert.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit