Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht soja (isoflavonen)

Soja, Glycine max, sojaboon, soy bean, soya
Soja, Glycine max, sojaboon, soy bean, soya

Geneeskracht van soja isoflavonen

Sojabonen bevatten heel veel eiwitten, calcium, vezels en is een belangrijke bron van isoflavonen (isoflavonoïden) of fyto-oestrogenen, deze zijn qua structuur vergelijkbaar met het hormoon oestrogeen en kunnen in het lichaam de receptoren van het lichaamseigen oestrogeen innemen.

Fyto-oestrogenen kunnen de effecten van oestrogeen nabootsen en soms ook oestrogeen blokkeren.

Andere inhoudsstoffen van soja zijn fytosterolen, oligosacchariden, lecithine, fytinezuur en fytonutriënten, maar bij de fabricage van isoflavonen verdwijnen veel van deze belangrijke stoffen.

Soja kan allerlei allergische symptomen veroorzaken, variërend van jeuk en zwelling van mond en keel, misselijkheid, krampen, diarree, ademhalingsproblemen, huidreacties, tot ernstige levensbedreigende reacties.

Als je niet zeker bent dat je enigszins allergisch bent zijn er betere alternatieve voor soja zoals bijvoorbeeld rode klaver

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van soja isoflavonen

Soja wordt toegepast om het cholesterolgehalte te verlagen, overgangsklachten en om osteoporose te verminderen door het mineraliseren van de botten te verbeteren, kan hart- en vaatziekten voorkomen.

Soja kan toegepast worden bij pijnlijke borsten, ter voorkoming van opvliegers, menopauze, premenstrueel syndroom (PMS) en migraine tijdens de menstruatie.

Soja wordt gebruikt als melkvervanger en als alternatief voor koemelk.

Culinair worden sojabonen gekookt of geroosterd gegeten. Sojameel wordt gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen, dranken en kruiden.
De inhoudsstoffen genisteïne en daïdzeïne zijn isoflavonen uit de sojaboon, bioflavonoïden die kunnen interageren met verschillende hormonen zoals oestrogeen.

Waarvoor kan soja isoflavonen gebruikt worden

Dosering van soja isoflavonen

  • De juiste dosis voor soja is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor soja vast te stellen.
Soja isoflavonen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van soja isoflavonen

  • Soja kan allerlei allergische symptomen veroorzaken, variërend van jeuk en zwelling van mond en keel, misselijkheid, krampen, diarree, ademhalingsproblemen, huidreacties, tot ernstige levensbedreigende reacties.
  • Soja best niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis ervan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie, tenzij op advies van een deskundige.
  • Bij kinderen, vruchtbare mannen, kankerpatiënten, personen met een hoog familiaal risico op kanker: enkel isoflavonenpreparaten op voorschrift.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit