Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht borage (bernagie) olie

Bernagie, Borago officinalis, Kokommerkruid, bernage, borage, boerinnekens, common borage
Bernagie, Borago officinalis, Kokommerkruid, bernage, borage, boerinnekens, common borage

Geneeskracht van borage olie

Borage (bernagie) olie wordt verkregen door koud persing van de zaden, deze zijn rijk aan GLA (gammalinoleenzuur), ter vergelijking: borage olie bevat ongeveer 23 % GLA en teunisbloemolie ongeveer 9% GLA.

Borage olie heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en kan zowel inwendig als uitwendig breed ingezet worden, bij diverse ziektes op korte als lange termijn.

Borage olie heeft een positieve werking op de vetstofwisseling, remt ontstekingen, vermindert eczeem, voorkomt stijging van de cholesterolspiegel, normaliseert de bloeddruk en heeft een directe ondersteunende invloed op het immuunsysteem.

De behoefte aan GLA in de voeding neemt toe naarmate men meer transvetzuren en verzadigde vetten consumeert. Ook tekorten aan zink, magnesium en/of vitamine B6 en door metabole factoren (o.a. pilgebruik) doet te behoefte van GLA toenemen.

Borage olie werkt effectief als een natuurlijke ontstekingsremmer omdat het één van de hoogste hoeveelheden GLA van alle zaadoliën bevat. GLA is een onverzadigd omega 6-vetzuur met 3 dubbele bindingen dat in het lichaam uit linolzuur wordt gevormd. Om gammalinoleenzuur aan te vullen wordt er veelal teunisbloemolie, borage olie of zwarte bessenzaadolie gebruikt. Deze oliën bevatten inderdaad een zekere hoeveelheid gammalinoleenzuur (tussen 9 tot 23 %), maar ze zijn daarnaast ook rijk aan slechte linolzuur soms tot 80 %. Je neemt wel het goede gammalinoleenzuur in, maar je vergroot tegelijk nog de wanverhouding omega 6-vetzuren/omega 3-vetzuren. Daarom is het aangewezen een borage olie-preparaat te gebruiken dat rijk is aan GLA en het liefst gecombineerd met omega 3-vetzuren, maar arm is aan linolzuur.

De eetbare bloemen van bernagie kunnen gebruikt worden als garniering in verschillende recepten zoals salades, fruitsalades en ijs.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van borage olie

Borage olie werkt bloedverdunnend, vermindert de plaatjesaggregatie en bloedklonters, werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend bij verhoogde waarden. Borage olie kan slagaderverkalking (atherosclerose) en hart- en vaatziekten (trombose, embolie, infarct) voorkomen.

Borage olie bevat GLA dat in de celwanden van de huid aanwezig is en ondersteunt de vochtbalans en de elasticiteit ervan. GLA is van belang voor het behoud van een gezonde huid en de groei van huidcellen, ondersteunt de conditie en de vochtbalans van de huid, verzorgt de gevoelige, droge, ruwe en schrale huid en bevordert de nagel- en haarstructuur.
Gammalinoleenzuur (GLA) uit borage (bernagie) olie komt nauwelijks in onze voeding voor. GLA ondersteunt de gezondheid van huid, bloedvaten, gewrichten en botten, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor de zenuwweefsels, bevordert een normale celdeling, is gunstig voor de geestelijke balans, normaliseert de bloeddruk en de cholesterolspiegel en ondersteunt het natuurlijk afweersysteem.

Waarvoor kan borage olie gebruikt worden

Dosering van borage olie

  • Huidaandoeningen: dagelijks 0.5 tot 3 gram olie (100 tot 750 mg GLA).
  • Artritis: dagelijks tot 7.2 gram olie (1.4 gram GLA).
Borage (bernagie) olie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van borage olie

  • Niet geven bij epilepsie.
  • Niet geven bij schizofrenie.
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep. Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
    Powered By ConvertKit