Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht astaxanthine

Astaxanthine

Geneeskracht van astaxanthine

Astaxanthine is een roodachtig pigment, een carotenoïde (pigmentkleur) dat voorkomt in bepaalde zeevruchten zoals micro-algen, bepaalde planten, schimmels, bacteriën, zalm, krab, kreeft en garnalen. Vermoedelijk wordt de kleur aangemaakt uit bescherming tegen schadelijke invloeden van het zonlicht.

Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft, werkt ontstekingsremmend, beschermd cellen tegen schade en kan de werking van het immuunsysteem verbeteren.

Astaxanthine kan de bloedoogbarrière passeren, waardoor de doorbloeding van de ogen beter wordt en er minder oogklachten optreden. Astaxanthine kan ook de bloedhersenbarrière passeren en kan de hersenen beschermen tegen achteruitgang en ouderdomskwalen zoals alzheimer.

Astaxanthine beschermd de huid van binnenuit tegen de schadelijke inwerking van UV-straling uit zonlicht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van astaxanthine

Astaxanthine verbetert de doorbloeding in de ogen, vermindert vermoeide ogen en zorgt ervoor dat we onze ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. Astaxanthine heeft een beschermend effect op het ontstaan van zenuwschade aan het oog en vermindert oxidatie van eiwitten in de retina en een duidelijke afname van doden cellen. Astaxanthine speelt een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatieve schade bij verhoogde oogboldruk.

Astaxanthine vermindert oxidatieve stress veroorzaakt door helicobacter pylori, waardoor spijsverteringsproblemen en maagontstekingen ontstaan. Astaxanthine zorgt voor minder refluxklachten, deze vermindering van klachten blijkt bij personen sterker te zijn, die geïnfecteerd zijn met de bacterie helicobacter pylori.

Astaxanthine behoort tot de krachtigste ontstekingsremmers die er zijn en helpt om chronische laaggradige ontstekingen onder controle te houden. Voedsel veroorzaakt na het eten ervan altijd een ontstekingsreactie. Normaal gesproken houdt deze hooguit een paar uur aan en is mild van karakter. Een te krachtige en langdurige ontstekingsreactie is een belangrijke aanjager van systemische, chronische laaggradige ontstekingen en daarmee samenhangende aandoeningen waaronder metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand en toename van de stikstofoxide-geïnduceerde vaatverwijding. Astaxanthine werkt beschermend tegen slagaderverkalking door het ontstekingsproces in de vaatwand te remmen, daardoor verlaagt de kans op trombose door plaquevorming. Daarnaast verbetert astaxanthine de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en zorgt astaxanthine voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel.

Astaxanthine is een carotenoïde dat het geheugen, de aandacht en informatieverwerking bij ouderen kan verbeteren. Hogere concentraties astaxanthine in het lichaam zorgt voor een verminderde afhankelijkheid van zuurstofrijk bloed in verschillende hersengebieden. Daardoor is minder hersenactiviteit nodig om de geheugentaak te volbrengen.

Astaxanthine beschermt tegen niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) door een verminderde vetopslag in de lever en door een antioxidatieve werking van astaxanthine.

Astaxanthine verbetert en beschermt het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid tegen negatieve invloeden van de zon en beschermt de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasmaconcentraties en huidconcentraties van carotenoïden verlagen. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. Astaxanthine heeft een positief effect op het uiterlijk, het vermindert fijne rimpels, zwellingen onder de ogen, vlekken en sproeten en verbetert het vochtgehalte, huidtonus, elasticiteit, gladheid en geeft een beter huidgevoel.

Astaxanthine ondersteunt en reguleert de werking van het immuunsysteem (met name de humorale afweerrespons) en helpt leeftijdsgerelateerde achteruitgang van het immuunsysteem tegen te gaan. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan.

Astaxanthine helpt bij vermoeide en pijnlijke spieren na fysieke inspanning en verbetert het uithoudingsvermogen, vetverbranding, gaat zowel mentale als lichamelijke vermoeidheid tegen, verbetert de stemming, motivatie, concentratie en helderheid van denken.
Astaxantine wordt gewonnen uit de Haematococcus pluvialis micro-alg. Deze alg wordt vanwege zijn felrode kleur ook wel bloedregenalg genoemd en bevat enorm veel astaxanthine. Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten en heeft een brede gezondheidsbevorderende werking.

Waarvoor kan astaxanthine gebruikt worden

Dosering van astaxanthine

  • Doseringen variëren van 2 tot 40 mg per dag.
  • Voor remming van ontstekingen dient astaxanthine vlak voor iedere maaltijd te worden ingenomen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van astaxanthine

  • Visolie (omega-3)
Astaxanthine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van astaxanthine

  • Astaxanthine kan de bloedglucosespiegel en bloeddruk verlagen. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij gebruik van medicijnen tegen hyperglykemie of hypertensie.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit