Doorgaan naar hoofdcontent

Blauw glidkruid

Amerikaanse glidkruid, Scutellaria lateriflora, blauw glidkruid, blue skullcap

Geneeskracht van glidkruid

Het bovengrondse gedeelte van glidkruid bevat inhoudsstoffen die ingezet kunnen worden als een natuurlijke rustgever en kunnen helpen bij zenuwachtigheid, angst, innerlijke onrust, spanningen, examenvrees en ongemakken voorafgaand aan en tijdens de menstruatie.

In zowel de Chinese geneeskunde als de Ayurvedische geneeskunde wordt glidkruid toegepast bij angsten, slaapproblemen, spierspasmen, koorts en preventief tegen hartziekten, stress en ontstekingen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van glidkruid

Glidkruid verwijdt de hersenbloedvaten, bevordert de hersenbloedsomloop en is inzetbaar bij aderverkalking in de hersenen, voorkomen van een beroerte, afsluiten van een slagader in de hersenen en verstopping van een bloedvat in de hersenen.

Glidkruid versterkt de zenuwen, hersteld weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress. Er is aangetoond dat glidkruid anxiolytische activiteiten (middel dat angsten vermindert) bezit. Bioactieve verbindingen in glidkruid kunnen vrije radicalen neutraliseren en zelfs elimineren, hierdoor wordt oxidatieve stress sterk vermindert.

Waarvoor kan glidkruid gebruikt worden

Dosering van glidkruid

  • De juiste dosis voor glidkruid is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor glidkruid vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van glidkruid

  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kan u het best glidkruid vermijden omdat er is niet genoeg informatie beschikbaar om te garanderen dat glidkruid veilig is.
  • Glidkruid kan de bloedsuikerspiegel doen dalen, waardoor het risico op hypoglykemie toeneemt. Mensen met diabetes wordt aangeraden om glidkruid te vermijden.
  • Mensen met leveraandoeningen vermijden het best glidkruid.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Scutellaria lateriflora, Scutellaria baicalensis, Amerikaans glidkruid, blue skullcap

Herkomst van blauw glidkruid

  • Van Noord-Amerika tot Mexico

Beschrijving van blauw glidkruid

  • Is een vaste plant dat tot 75 cm hoog en 45 cm breed wordt
  • Heeft slanke wortelstokken en dunne, vierkante, bebladerde stengels die bovenaan vertakt zijn
  • Draagt dunne eironde tot lancetvormige, grof getande bladeren, die naar boven toe kleiner worden en tegenoverstaand geplaatst zijn
  • De gelipte, tweelobbige bloemen verschijnen in de zomer in de bladoksels, naar 1 zijde gericht, de bloemen zijn helderblauw, soms roos en wit

Reacties

    Powered By ConvertKit